Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Christ en Jo Mol 60 jaar getrouwd: ‘Als ge 60 jaar bij mekaar bent dan houde toch van mekaar’

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Christ Mol en Jo Kwisthout kenden elkaar al vanaf de schoolbanken en toen ze zo rond hun 17e jaar verliefd werden, moesten ze nog vier jaar wachten voordat ze mochten trouwen. De vader en moeder van Christ vonden namelijk dat een meisje voor haar 21e niet mocht trouwen. Dit ontlokte uiteindelijk bij Christ de historische woorden: ” Ak nou nie mag trouwen, dan stop ik d’r mee!”En zo is het gekomen dat ze elkaar op 3 augustus 1961 in het gemeentehuis en in de kerk het jawoord gaven.

Zowel Christ als Jo werden respectievelijk in 1939 en in 1940 in ‘t Aogje (Princenhage) geboren. Vanaf zijn 16e was Christ bevriend met Jan Kwisthout, een broer van Jo. De ouders van Jan en Jo hadden een sloperij aan de Emerweg in Breda. Christ ging regelmatig op de sloperij helpen. Toen Jan op een gegeven ogenblik een ongeluk met de brommer kreeg, belandde hij in het Laurentius ziekenhuis in Breda. Regelmatig reden Jo en Christ op de fiets naar het ziekenhuis voor het ziekenbezoek. “En zo is het gekomen…” sprak Christ resoluut. 

Huurden Jo en Christ een huis in de Grazendonkstraat in het Ginneken. Hier werden ook hun beide kinderen geboren, Johan in 1964 en Anja in 1964. Het was voor die tijd een traditioneel huwelijk: Moeder regelde het huishouden en vader zorgde dat er brood op de plank kwam. Jan heeft ruim 35 jaar als vrachtwagenchauffeur bij Holleman transport gewerkt, aanvankelijk op zandwagentjes en via diepladers belandde hij als internationaal chauffeur op het zogenaamde ‘uitzonderlijk vervoer’ wat hem zelfs een keer tot in Moskou bracht. 

Huwelijksreis

Al tijdens de huwelijksreis in Limburg kreeg het bruidspaar de smaak van vakantie vieren te pakken en sindsdien hebben ze veel plaatsen op de wereld gezien. Nadat de kinderen geboren waren trokken ze ieder jaar voor 3 weken naar het Spaanse Estartit. Eerst met een tent en later met de Alpenkreuzer. Dikwijls gingen ze met twee gezinnen en ook vaak met opa en oma. Een keer zijn ze met drie gezinnen uitgeweken naar het Italiaanse Gardameer, maar door een heftig onweer bleef het bij een eenmalig bezoek aan Italië. Naast Spanje werden Tunesië, Kreta, Letland, Estland Portugal, Tsjechië, de DDR en Tenerife bezocht. 

Frankrijk nooit: “want met die taal konden we nog geen boterham bestellen.” Eensluidend zegt het diamanten bruidspaar dat de geboorte van hun twee kinderen het mooiste moment van de afgelopen 60 jaar was. De kinderen wonen allebei in Etten-Leur en in september komt het tweede kleinkind. Jo en Christ zijn heel vaak verhuisd. Lang woonden ze in Prinsenbeek bij ‘De Kuil’ vlakbij sloperij Kwisthout. Daar dezen ze altijd met plezier mee aan de carnavalsactiviteiten van Buurtschap ‘De Zandhazen’. Via de Mastappeldreef, trokken ze naar de Kwakkelhutstraat, waar ze 33 jaar woonden. 16 Jaar geleden trokken ze naar Etten-Leur en de laatste 4 jaar wonen ze in de Barbierstraat. Alle trouwjubilea hebben ze groots gevierd: de zilveren bruiloft vierden ze in twee dagen, zelfs met een mis in de kerk; de 40 jarige bruiloft werd in een zaal in Hoeven gevierd. Met een huifkar trok het bruidspaar van de Kwakkelhutstraat naar Hoeven, waar met meer dan 200 gasten gefeest werd. 

Bruiloft op de Leur gevierd

De gouden bruiloft vierde het hele gezin in Turkije en onlangs werd de diamanten bruiloft met 60 mensen op Leur gevierd. ”Wij hebben geen geheim” zegt Christ. “Als ge 60 jaar bij mekaar bent dan houde toch van mekaar..” . Jo vult hem aan: “Het is geven en nemen en soms ups en soms downs.” Dochter Anja vult aan: “Met humor en veel praten, zijn ze er altijd uitgekomen.” Vader Christ eindigt met de woorden: ”Ik hou van jou zeggen we nooit en we hebben in onze trouw alles zelf moeten leren en knuffelen doen we ook niet meer zoveel, dat deden we meer voor ons trouwen!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief