Achtergelaten afval tussen de containers.
Achtergelaten afval tussen de containers. Foto: Lucianne Hoogendijk

Hoe een klein zakje afval een hele dure grap werd

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR – Flink geschrokken was Lucianne Hoogendijk-Roldanus uit Etten-Leur toen ze ineens een forse boete van 100 euro vond op haar deurmat. Wat bleek? Ze was één van de elf personen die op de bon was geslingerd voor het achterlaten van vuilnis bij de container bij de Lidl aan de Trompetlaan. “En dat ik terwijl ik maar een heel klein zakje had achtergelaten. We hadden dat weekend net gebarbecued en de plastic verpakkingen roken nog naar vlees. Daarom heb ik het niet mee naar huis genomen, anders doe ik dat altijd wèl.”

Twee weken geleden lag er een enorme stapel afval naast de container bij de Lidl. Huisvuil, restafval, plastic, karton, de vuilnisberg was gigantisch. Het was daardoor ook niet meer mogelijk om de inzamelbak voor afval te bereiken. Want wat bleek later: de container had geen storing gegeven en zat dus nog niet vol. Maar degene die de berg afval had gestort, verhinderde de doorgang. Boa’s hebben de afvalberg nauwkeurig uitgepluisd op zoek naar adressen van mensen die hun vuilnis hadden achtergelaten. In de vuilniszak van Lucianne vonden ze een plastic medicijnverpakking van haar man. “Dat laat al zien dat ik helemaal niet van plan was om vuilnis te dumpen, want anders had ik dat toch niet in die zak laten zitten?” Ze vindt dat de gemeente er ook voor kan kiezen om mensen niet meteen op de bon te slingeren. “Waarom niet eerst een waarschuwingsbrief? Ook kan de brief wel vriendelijker van toon, nu werd meteen gedreigd met een officieel verhoor met daarbij zelfs de suggestie om een raadsman of raadsvrouw mee te nemen. Zo voelde ik me echt een crimineel!” Lucianne liet het er dan ook niet bij zitten en nam contact op met de gemeente. Zo kunnen verschillende afvalzaken volgens haar verbeterd worden. Het is voor veel mensen nu onduidelijk dat je afval niet naast de inzamelbak mag achterlaten. “Er staat alleen een bord bij de Trompetlaan dat niet opvalt. Waarom geen tekst op de afvalbak waarin staat dat je je afval mee terug moet nemen als de bak vol is?” Ook raadt ze de gemeente aan om met camerabewaking te werken. Dan kunnen zware overtreders die bijvoorbeeld meubels of matrassen achterlaten meteen op heterdaad worden betrapt. Ook zou de gemeente kunnen overwegen om in het weekend de vuilnisbak vaker leeg te maken. Nu laten veel mensen onder meer op de Trompetlaan en de Kerkwerve veel afval achter. Lucianne heeft respect voor het werk van de boa’s en de afvalmedewerkers. Ze heeft telefonisch met twee medewerkers gesproken: “Daarbij heb ik ook gevraagd waarom niet eerst een waarschuwing is gegeven. Dat is echter beleid waar zij niets aan kunnen veranderen.” De Etten-Leurse pleit dan ook voor meer maatwerk, zodat de dumpers van grote partijen vuil worden aangepakt: “Want dat kleine zakje is nu wel een hele dure zak geworden!”

De gemeente laat weten bewust met boetes en niet met waarschuwingen te werken, omdat ‘rotzooi van een ander’ voor ergernis zorgen en ook voor stank en ongedierte. Daarnaast wordt gekeken naar een oplossing voor het bijplaatsen van afval. Mogelijk wordt daarbij gebruik gemaakt van cameratoezicht, maar daar zijn veel regels aan verbonden. Ook kan cameratoezicht voor verplaatsing van het probleem zorgen. Ook denkt de gemeente na over de suggestie van Lucianne om stickers op de containers te plakken om mensen er op te wijzen dat ze de zakken niet mogen achterlaten als de container vol is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief