Illustratie uit Woutertje Pieterse
Illustratie uit Woutertje Pieterse Foto: Jan Kruis Collectie

Nederlands Drukkerij Museum extra geopend voor tentoonstelling Jan Kruis

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - In september is het museum maar liefst 3 zondagen extra geopend, nl. 5 en 19 september en ook tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september.

Op de bovenverdieping is nog tot 1 oktober de overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Jan Kruis te bewonderen. De tentoonstelling laat op chronologische wijze het gehele oeuvre van deze veelzijdige striptekenaar zien, waaronder ook originele schilderijen, schetsen en tekeningen, gemaakt voor 2  boeken over Woutertje Pieterse. Woutertje Pieterse is na Max Havelaar het bekendste boek van Multatuli. Het boek schetst de ontwikkeling van een dromerig Woutertje, die met zijn gevoelige en dichterlijke aard voortdurend in botsing komt met zijn kleinburgerlijke omgeving. Jan Kruis maakte kennis met Woutertje Pieterse in New York, waar hij voor het eerst dit boek las. Terug uit Amerika maakte hij wat schetsjes en tekeningen n.a.v. dit boek. Eind 90er jaren kwam de conservator van het Multatuli Museum, Jos van Waterschoot, een fotokopie tegen van één van Jans Woutertje-tekeningen in het archief van het museum. Hij zocht contact met Jan Kruis en de 2 gingen samenwerken. Jan heeft het 19e-eeuwse verhaal van Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker) compleet geïllustreerd. Het werd een bonte mengeling van schilderijen, tekeningen en stripstroken. Met een prachtig resultaat, na 8 jaar eraan gewerkt te hebben.

Open monumentendagen
Tijdens de monumentendagen is er in het museum een documentaire te zien over monumenten in onze gemeente, die enige relatie hebben met het thema  dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument”.  De documentaire is samengesteld door de werkgroep “Cultuurhistorische monumenten” van de Heemkundekring Jan uten Houte en is gefilmd door Leo Dekkers. De entree beide dagen is gratis.

Museumdrukkerij
Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen tegen een sterk gereduceerde entreeprijs. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van dit uniek museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van een losse loden letter door Johannes Gutenberg. U kunt dit ook zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Openingstijden
Nederlands Drukkerij Museum, Leeuwerik 8, Etten-Leur, geopend dinsdag- t/m vrijdagmiddag, zondag 5 en 19 september en ook tijdens de Open Monumentendagen zaterdag 11 en zondag 12 september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief