In de Van Goghkerk vinden zondag orgelconcerten plaats.
In de Van Goghkerk vinden zondag orgelconcerten plaats. Foto: FOTO JACK KONINGS

Nederlands cultureel erfgoed op Open Monumentendag

Door: Janny Mathijssen Algemeen

ETTEN-LEUR - Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2021, op 11 en 12 september, staat Inclusie centraal. De titel van het thema is ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sluit de landelijke organisatie aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

Het doel is om met de BankGiro Loterij Open Monumentendag een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan de OMD zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Organisatie
Ook Etten-Leur doet jaarlijks mee met de Open Monumentendagen. De Werkgroep Materieel Erfgoed van de Heemkundekring Jan uten Houte vervult in samenwerking met de gemeente een trekkersrol bij de organisatie ervan.

De werkgroep is momenteel druk met het voorbereiden en inrichten van het programma. Met de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de landelijke organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Dus ook in Etten en Leur. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter.

Documentaire
Echter vanwege de beperkende Corona-maatregelen zijn diverse gebouwen zelf niet binnen te bezoeken. Daarom wordt in samenwerking met de gemeente en op aangeven van de werkgroep door Leo Dekkers een documentaire samengesteld over monumentale gebouwen in de gemeente die enige relatie hebben met het thema zoals de VanGoghKerk, de Lambertuskerk, Het Paulushofje, de dokterswoning De Linden, het Oude Raadhuis en Het Witte Paard in het centrum van Etten-Leur en de Zeepziederij De Ster, tegenwoordig restaurant HavenHuis, de Zwartenbergse molen, het Trouwkerkje, de Protestante begraafplaats en de voormalige Paardentramhalte in Etten-Leur noord; een aftakking van de stoomtram van Oud-Gastel naar Princenhage

Ook wordt bijzondere aandacht besteed aan het bespelen van het carillon, dat onlangs is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De zogenaamde beiaardcultuur werd door de Klokkenspel Vereniging (NKV) voorgedragen. Volgens de NKV is Nederland met 186 handbespeelde klokken wereldrecordhouder. Een beiaard of carillon of klokkenspel is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument, dat vaak bestaat uit meerdere series klokken. Het instrument ontstond in de Lage Landen in de zestiende eeuw. Zo ook onze beiaard in de toren van de Van Gogh Kerk.

Zowel Michel Gottmer als Jan-Sjoerd van der Vaart zullen tijdens deze dagen de beiaard bespelen en in de Van Gogh Kerk en ook de Jacobus Zeeman-orgels in de Van Gogh Kerk, de Lambertuskerk en in het Trouwkerkje. De Van Gogh Kerk is hiervoor op zaterdag 11 september tussen 11.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken. Op zondag 12 september kan men de kerk alleen bezoeken voor de orgelconcerten en voor de documentaire.

Verder zijn gratis te bezoeken op zaterdag en zondag het Streekmuseum Etten-Leur in het Paulushofje aan de Markt en op zondag het Drukkerijmuseum aan de Leeuwerik 8, en kan men een Open Monumentenbakske doen bij Het Witte Paard en het HavenHuis. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief