Baomus treedt op tijdens de End Zomer Party.
Baomus treedt op tijdens de End Zomer Party. Foto: Baomus

Baomus al meer dan 40 jaar een begrip

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - In het Etten-Leurse Oderkerkpark is het komende zondag voor de laatste maal een feest van herkenning. De mannen van Stichting Etten-Leur Promotie (STEP) organiseren dan de gratis toegankelijke End Zomer Party. Een van de bands die twee jaar geleden veel fans naar het Oderkerkpark trok was de bij leven al legendarische band Baomus. Zondag speelt het gezelschap om 16.30 uur.

Vijf ervaren en enthousiaste ras muzikanten - waarvan drie broers Dekkers - repeteren wekelijks in Chaam voor hun nog steeds talloze optredens. De bandleden zijn Frans van Ginneken, (sologitaar), Henk Dekkers (drums), Toon Kox (toetsen), Cees Dekkers (basgitaar) en Toon Dekkers (slaggitaar en leadzanger). Tot 1976 maakte in Etten-Leur en verre omgeving de band Normsteel furore. In 2018 was deze band nog een van de top acts tijdens de Midzomer Party. Vanuit Normsteel maakten vier broers Dekkers een doorstart. Toen één van hen, namelijk Ries, helaas in 2005 onverwachts overleed, ging de band in een andere bezetting verder: Frans van Ginneken, Toon Kox en Toon Dekkers. Vanuit de band Solid voegde Henk Dekkers zich bij hen. Een bassist werd gevonden in de persoon van Kees Dekkers. 

De eerste repetities vonden plaats in de bossen bij Galder, waar de ouders van Toon woonden in een ‘watersnoodwoning’. Deze repetities waren onvergetelijk, aangezien de vader van Toon de bandleden verplicht had voor de repetities eerst een paar potjes met hem te rikken. 

Naam

Tijdens het eerste optreden bij ‘D’n Bombardon’ in Meerle had de band nog geen naam, dat veranderde echter tijdens een van de volgende repetities, toen vader Kox zich liet ontvallen: “Waddun Baomus.” Het woord Baomus is afgeleid van ‘Sint Bavo Mis’. Rond het tijdstip van deze mis gingen de koeien in het najaar op stal omdat het echt herfst (Baomus-)weer werd. 

De nieuwe bezetting van de band bleek een succes. Iedere week was er wel ergens een optreden en er waren zelfs weken met twee tot drie optredens. Nog steeds is er veel vraag naar deze populaire band. Maar uitsluitend als de hele band kan spelen, komt Baomus optreden. Het repertoire bestaat voor een groot gedeelte uit Top 2000-nummers en bij heel veel optredens zijn nog steeds fans van het eerste uur aanwezig. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief