Tanja poseert trots met haar fotografiewerk.
Tanja poseert trots met haar fotografiewerk. Foto: Marloes Smits

Kunst ontmoet Kunst: ‘Mooi dat ze elkaar inspireren’

Door: Marloes Smits Algemeen

ETTEN-LEUR - In De Achtertuin in Etten-Leur is komende zondag een expositie te zien met kunstwerken van (semi)professionele kunstenaars en kunstenaars met een beperking: ‘Kunst ontmoet Kunst’. Lian Baremans heeft alles georganiseerd. “Het is mooi dat ze elkaar kunnen inspireren.” 

Het stond altijd al op Lian’s wensenlijst. Door corona moest De Achtertuin tijdelijk dicht voor bezoekers en daardoor is het idee nog meer gaan groeien. “Ik heb in mijn omgeving mensen met een beperking die hele mooie dingen maken. Het zou zonde zijn om dat niet te laten zien. Ze willen gezien worden.” Ze benadrukt dat net als ieder ander, deze doelgroep ook behoefte heeft om gezien te worden en hun talenten te laten zien. Door gezien te worden krijgen ze meer zelfvertrouwen en staan ze positiever in het leven. “Uiteindelijk heeft iedereen er wat aan: de begeleiding, de ouders, maar ook zijzelf natuurlijk.” Lian wil (semi) professionele kunstenaars en kunstenaars met een beperking combineren, zodat ze elkaar kunnen inspireren. Het is volgens haar belangrijk om er voor elkaar te zijn, elkaar te helpen en elkaar te zien, zodat alle partijen er beter van worden. 

Allerlei soorten kunst

Tijdens de expositie zullen er verschillende soorten kunst te bewonderen zijn. Zo zijn er schilderijen, foto’s, beelden en zijn er werken van hout. Ook is er een striptekenaar en zal een van de vrijwilligers rondlopen als een typetje. Er zullen ongeveer zes (semi) professionele kunstenaars zijn en zes met een beperking. “Ik heb de kunst van hout al gezien en kan zeggen dat het echt ontzettend mooi is.” Lian heeft ondertussen al drie kunstenaars moeten weigeren, omdat er geen plek meer was. 

Passie voor fotografie

Haar dochter Tanja heeft een licht verstandelijke beperking en ook een talent voor fotograferen. Al haar hele leven lang is ze er mee bezig. “Het is begonnen toen ik mijn eerste smartphone kreeg. Al gauw kocht ik mijn eerste camera en nu, ruim tien jaar later, maak ik wel 6000 foto’s per jaar en heb ik een mooi portfolio opgebouwd.” Ze vindt het vooral leuk om dieren te fotograferen, maar ook het weer. In De Achtertuin kan ze haar geluk goed op. Tanja maakt daar vele foto’s, van allerlei soorten dieren. Ze is altijd al een dierenmens geweest en heeft dan ook de opleiding dierenverzorgster gevolgd. “Ik heb daar geleerd om te observeren. Goed kijken en vooral luisteren wat er in de tuin gebeurt en daarop handelen.” Het zit hem vooral in het toeval. Ze loopt gewoon rond en dan ziet ze iets en denkt ze: ‘Daar moet ik een foto van maken. ‘Tanja vertelt waarom ze voornamelijk dieren fotografeert. “Ik kan dan hun emotie zien. Elk dier heeft zijn eigen verhaal dat je niet meteen ziet maar wel als je er een foto van maakt en dit later vergroot terugziet. Het maakt mijn werk zo blij en mooi.” 

Het evenement is geheel gratis, inclusief een kopje koffie of thee. Donaties zijn uiteraard altijd welkom. De expositie is op zondag 19 september te zien in De Achtertuin, Hilsebaan 108, in Etten-Leur (voorbij het woonhuis het rijpad inrijden en er is ook parkeergelegenheid) en duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief