Tijdens de West-Brabantse Modelspooraden zijn tal van modelspoorcreaties te zien.
Tijdens de West-Brabantse Modelspooraden zijn tal van modelspoorcreaties te zien. Foto: FOTO PIXABAY

West-Brabantse modelspoordagen in aantocht: Kom je ook treintjes spotten?

Door: Lisa Schuurmans Algemeen

ETTEN-LEUR - De West-Brabantse Modelspoordagen zijn weer aangebroken: op 2 en 3 oktober kunnen bezoekers modelspoorcreaties van zeven verschillende modelspoorverenigingen bekijken in Etten-Leur.

Dit jaar is de vijfde editie van de modelspoordagen die om de twee jaar worden georganiseerd. Frans van Ham, voorzitter van de West-Brabantse modelspoordagen, zit al zo’n veertig jaar bij modelspoorvereniging Baroniespoor in Etten-Leur. 

Geïnspireerd door zijn oom die bij de spoorwegen werkte, is hij samen met andere treinliefhebbers de Etten-Leurse modelspoorvereniging gestart. “Er zijn zoveel facetten die modelspoorbouw interessant maken,” begint hij. “Het in elkaar zetten van huisjes, knutselen aan boompjes, sleutelen aan de treintjes om het via een computer te sturen, en natuurlijk de gezelligheid van onze club.” Elke dinsdag en zondag kunnen de 26 leden samenkomen.

Krachtenbundeling

In oktober bundelen de zeven verschillende modelspoorverenigingen hun krachten samen om hun banen, stations en andere creaties te presenteren. Buiten de verschillende banen die alle modelspoorverenigingen samen hebben gemaakt worden er ook privébanen gepresenteerd. Specialisten zullen aan het woord zijn die je de verschillende technieken uitleggen, en er is een treindokter aanwezig die klaar staat om al je vragen te beantwoorden.

Tien jaar werk

Modelspoorvereniging Baroniespoor zal hun 14 meter lange Bredabaan vertonen inclusief een replica van het station van Breda zoals het eruit zag rond 1925. Een stuk waar al tien jaar lang aan gewerkt wordt.  “Het idee leefde al heel lang om het na te maken. We zijn een keer begonnen en toen heeft het stilgelegen, maar nu is het toch echt bijna af. Het station, het plein en de huizen: alles is door foto’s te gebruiken heel precies nagebouwd.” Een hoop werk, want bedenk je ook: ‘’Met een huisje ben je al snel een maand bezig.”

Meer animo

De modelspoordagen liepen tijdens andere edities als een trein. Volgens Van Ham kwamen er al snel 2.000 mensen en kinderen opdagen. Hoewel hij merkt dat doelgroepen met leeftijden tussen de 4 en de 14 jaar en tussen de 45 en 90 jaar het meest geïnteresseerd zijn, merkt hij ook dat jongeren er meer animo voor hebben. “Dat ligt echt aan het technische aspect. Daarnaast hebben steeds meer tijd, zin en geld om naar onze open dagen te komen kijken.”

Passie

Na 40 jaar in de modelbouwwereld te hebben gezeten houdt Van Ham zich nu hoofdzakelijk bezig met het organiseren van een evenement als dit, nog steeds met dezelfde passie als vroeger. “Als ik computertechnische dingen zou doen, zouden de treintjes niet meer rijden.”

Locatie

De West-Brabantse modelspoordagen vinden plaats op 2 en 3 oktober van 10.00 tot 16.00 aan de Stijn Streuvelslaan 42 te Etten-Leur. Entree bedraagt twee euro, kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding mogen gratis mee. Alles is mogelijk onder de dan geldende Covid-19-maatregelen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief