Op World Cleanup Day kwamen mensen in actie, om afval in en rondom Etten-Leur op te ruimen. Ook het water werd niet vergeten!
Op World Cleanup Day kwamen mensen in actie, om afval in en rondom Etten-Leur op te ruimen. Ook het water werd niet vergeten! Foto: O.Vrolijk

Etten-Leur in actie tegen zwerfafval tijdens World Cleanup Day

Sport en vereniging

ETEN-LEUR - Op zaterdag 18 september tijdens World Cleanup Day 2021, gingen inwoners uit heel Etten-Leur aan de slag om zwerfvuil op te ruimen.

Dit zwerfafval bestond vooral uit blikjes, flesjes, sigaretten, kauwgom, plastic, mondkapjes, pizzadozen en snoeppapiertjes. Al dit zwerfvuil beïnvloedt de leefbaarheid en de natuur. Het vervuilt de bodem en het water, en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Deelnemers 
Daarom gingen inwoners uit Etten-Leur met afvalknijpers en vuilniszakken op pad om het afval op te ruimen. Onder de deelnemers bevonden zich de kinderburgemeester, de ZwerfAfvalPakkers, natuurverenigingen, serviceclubs, politieke partijen, Asselbergs en Klinkhamers Advocaten en diverse andere inwoners uit Etten-Leur.  Gezamenlijk zorgden ze voor flink wat zakken zwerfvuil, dat zij vonden rondom de Markt, de Parklaan, het Brabantpark, rondom de vijver Hoge Neer, in park Hooghuis, op de kermis en rondom het Van Bergenplein, het Schoenmakerspark en het buitengebied. Er was zelfs een opruimactie in de Leurse Haven, door twee jongedames op hun supboard.

World Cleanup Day
Elk jaar komen wereldwijd zo’n 20 miljoen vrijwilligers in actie om afval op te ruimen in straten, parken en buurten en rivieren. In Etten-Leur bundelden JCI Etten-Leur en IVN Dintel en Marklanden de krachten om World Cleanup Day bekender te maken in de gemeente. Dit deden zij o.a. door sponsors bij de dag te betrekken en uitgiftepunten voor materiaal te organiseren zodat mensen ook spontaan konden meedoen met de actie.

Bewustwording
World Cleanup Day gaat niet alleen om het opruimen van afval tijdens één dag, maar ook om bewustwording en gezamenlijkheid. Mooi om te zien dat dat zoveel inwoners zich betrokken voelen bij hun omgeving. Samen maken we de wereld weer een beetje schoner.

Voor een terugblik, zie www.worldcleanupday.nl of de Facebookpagina ‘World Cleanup Day Etten-Leur’.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief