Afbeelding
Foto: EGBHV
OP DE WERKVLOER

Eugène Geurtsen: ‘Mensen bewust bekwaam maken’

Door: Krijn ten Hove Algemeen

Half maart van dit jaar is Eugène Geurtsen gestart met zijn bedrijf EGBHV. Een bedrijf waarin hij zowel opleidingen verzorgt op het gebied van BedrijfsHulpVerlening en EHBO, maar daarnaast ook bedrijven adviseert bij het maken van veiligheidsplannen en het onderhoud uitvoert van de noodzakelijke hulpmiddelen hiervoor, zoals de brandblussers en de noodverlichting binnen het bedrijf. 

Zijn hele leven zit hij al aan de kant van de hulpverlening. Heeft eerst jarenlang bij de brandweer gewerkt, functies bij het Rode Kruis bekleedt en de laatste jaren als sales & marketing manager bij een vergelijkbaar bedrijf als wat hij nu zelf heeft. “Daar werkte ik voor een landelijk dekkende organisatie en reageerde ik op aanbestedingen en implementeerde de afspraken in de organisatie. Daar lag voor mij de focus op de verkoop. In mijn eigen bedrijf ga ik meer de uitvoering in. Zelf trainingen geven, zelf bedrijven langs om veiligheidsplannen te maken en te adviseren. Maar ook het onderhoud doen wat hierbij komt kijken aan de blusmiddelen en de noodverlichting.” De werkweek van Eugène kent wel de nodige afwisseling. “Dat doe ik bewust. Ik sta 2 tot 3 keer in de week voor de klas, de rest van de week ga ik langs bij klanten.” 

Maatwerk

In die laatste rol wil hij echt maatwerk leveren. “Er is veel regelgeving in Nederland die elkaar wel eens wil bijten. En de Covid-19 richtlijnen gaan soms ook weer tegen andere regels in. In mijn adviezen ga ik altijd uit van een bestaande situatie, probeer een pand en organisatie te lezen, te kijken wat er al is aan installaties. Elk bedrijf moet een risico-inventarisatie (RI&E) hebben. Ik werk dan vaak vanuit realistische scenario’s. Je kan wel een scenario willen maken voor een chemisch bedrijf maar als er in het bedrijf geen chemische processen plaatsvinden is dat zonde van de tijd en moeite. Daarnaast train ik dan de mensen in de bedrijven hoe de hulpscenario’s uit te voeren en kan ik voor de benodigde hulpmiddelen zorgen. Een van de grootste problemen bij een calamiteit is de communicatie. Gelukkig zijn daar inmiddels steeds meer hulpmiddelen voor die daarbij kunnen ondersteunen.”

EHBO-trainingen

Een van de andere dingen die Eugene doet is het geven van EHBO-trainingen. “Veel mensen zijn onbewust onbekwaam als het om veiligheid gaat. Dat geldt ook voor eerstehulpverlening. En daarnaast als je iets zelden doet doe je het ook zelden goed. Daarom is het ook goed dat mensen EHBO-trainingen gaan volgen en vervolgens ook bijhouden. Het is voor mij een uitdaging om mensen bewust bekwaam te maken.” De trainingen die hij geeft zijn zowel voor medewerkers van bedrijven als voor particulieren. Ook op dit punt heeft Covid-19 de trainingen wel veranderd geeft Eugène aan. “De groepen zijn kleiner, je mag elkaar niet meer aanraken dus ga je anders met lesmateriaal om en heb je andere lesmiddelen daarbij nodig. Maar de basis van de training blijft gelijk. Het daadwerkelijk reanimeren is niet leuk en voor veel mensen is mond op mond beademen een drempel. Om deze drempel te verlagen heeft iedereen een eigen reanimatie pop en leer je te reanimeren met een masker. Dit verhoogt de bereidheid om anderen te helpen enorm.” 

Opleidingen

Met zijn bedrijf richt hij zich bewust op Etten-Leur, ondanks dat hij in Zevenbergen woont. “Etten-Leur” ligt tussen Breda en Roosendaal. En daarnaast kent Etten-Leur een groot bedrijfsleven. Het onderhoud aan de blusmiddelen en de noodverlichting vindt plaats bij de bedrijven. Maar ook BHV- en EHBO-opleidingen kunnen incompany gegeven worden. Kleine bedrijven en particulieren kunnen zich via open inschrijving aanmelden voor BHV- en EHBO-opleidingen. Voor deze groep maakt EGBHV gebruik van de faciliteiten van Business Centre Etten-Leur aan de Bredaseweg. De website is helaas nog niet klaar, maar bedrijven en particulieren kunnen wel cursusdata en informatie opvragen via de www.egbhv.nl

Keurmerken

Aan het eind van het gesprek benadrukt Eugene dat hij werkt volgens de normen van grote onafhankelijke keurmerken zoals het Rode Kruis, het Oranje Kruis en het NIBHV. “Deze partijen zijn onafhankelijk en geven landelijk erkende certificaten uit. Voldoen daarmee ook volledig aan wettelijke normen. We zien steeds vaker dat bedrijven kiezen voor eigen certificering maar dan is niet altijd duidelijk of die aan alle normen voldoen of waar ze voor staan. Iedereen die bij mij een opleiding volgt krijgt ook een formeel certificaat van een van die keurmerken.”

Naam:
Eugène Geurtsen

Opleiding:
LTS, Diverse vakopleidingen,
Brandweer academie,
bedrijfskunde

Burgerlijke staat:
Getrouwd, 2 dochters 1 zoon

Woonplaats:
Geboren in Utrecht,
opgegroeid in Riethoven
(onder Eindhoven)

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief