Afbeelding
Foto: Collectie Gerdi Snippe
COLUMN GERDI SNIPPE

Ruzie met je baas of onenigheid met je collega?

Door: Gerdi Snippe Algemeen

Ruzie met je baas, onenigheid met je collega of je denkt dat iedereen achter je rug om roddelt?

Lastige situaties die iedereen wel eens meemaakt op zijn werk. Situaties ook waar je ook over kan piekeren, invloed kunnen hebben op je humeur en zelfs ziek van kan worden.

De meeste ondernemers staan dan vaak met de handen in het haar. Een werknemer die zich arbeidsongeschikt meldt vanwege voorvallen op het werk. HELP! Van groot belang is uiteraard een bedrijfsarts die tijdig signaleert dat er sprake is van een arbeidsconflict. Maar als ondernemer zelf is het ook belangrijk om alert te blijven om een ziekmelding te voorkomen.

Dagelijks maak ik mee dat mensen conflicten ervaren op het werk. In bijna alle gevallen zijn mensen emotioneel betrokken. Communicatie blijkt vaak de bottleneck te zijn. Verkeerde communicatie of in sommige gevallen zelfs helemaal geen communicatie. Soms vergelijk ik het met een ruzie thuis. Praten ze dan ook niet meer? Vaak krijg ik dan het antwoord dat ze dan natuurlijk wel met elkaar het gesprek aangaan want …. “het is toch niet te doen om niet met elkaar te praten..”

Waarom op het werk dan wel? Gelijk willen hebben, groepsvorming met andere collega’s, hiërarchische verhoudingen, machtsmiddelen zoals (gedwongen) overplaatsing, degradatie of vanuit de werknemer een ziek melding spelen allemaal mee waarom communicatie op de werkvloer vaak minder belangrijk wordt geacht.

‘Ga vaker het gesprek aan’

Voor een onderneming is dit funest. Het holt je bedrijf van binnen uit. Daarom is het voor elke ondernemer belangrijk om alert te blijven. Ga vaker het gesprek aan.

Simpele
maar
doeltreffende
afkortingen

Ik adviseer ondernemers vaak het volgende. Gebruik LSD, neem ANNA mee, laat OMA thuis en smeer NIVEA op je gezicht.
Simpele maar doeltreffende afkortingen. In communicatie gebruik dan LSD. Dat staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. ANNA meenemen staat voor Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Vooral dat laatste is desastreus. OMA niet meenemen betekent dat men Opinies, Meningen en Aannames thuis moet laten. En tot slot smeer NIVEA op je gezicht… Niet Invullen Voor Een Ander.

Met dit in het achterhoofd kan je als ondernemer het gesprek open aangaan. Je zult zien dat met het stellen van open vragen zonder een oordeel erbij te hebben, mensen eerder zullen zeggen wat hun echt dwars zit. Begin een vraag nooit met “waarom” maar bijvoorbeeld met “wat maakt het dat jij….”.

En tot slot bedenk je dat… hoe dun een pannenkoek ook is, het heeft altijd twee kanten. Uit eigen ervaring weet ik dat dit ook werkelijk het geval is. Luisteren, samenvatten en doorvragen betekent dat er aandacht is voor zowel werkgever als werknemer. Het inzichtelijk maken dat in de meeste gevallen werkgever en werknemer hetzelfde willen en dezelfde belangen hebben, is zeer dankbaar werk.

Gerdi Snippe, Faire advocatuur & mediation



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief