Werken met losse letters tijdens de maand van de geschiedenis
Werken met losse letters tijdens de maand van de geschiedenis Foto: Cees Jochems

Extra zondagopeningen op 3 en 17 oktober Nederlands Drukkerij Museum

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland, wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en is dit jaar toe aan zijn achttiende editie. Samen met honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties wordt de geschiedenis voor het voetlicht gebracht middels talloze uiteenlopende activiteiten, op locatie en online. Het thema dit jaar is “Aan het werk”.

‘Maand van de geschiedenis’
Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf; voor het geld of voor het grotere goed.
In het museum aandacht voor een verdwenen ambacht: het boekdrukken!

Activiteiten museum
Het museum haakt op het thema in met rondleidingen de gehele maand en op zaterdag 9 oktober een workshopdag “Zetten/drukken” van 10 tot 16 uur.
Info op www.grafischewerkplaatsetten-leur.eu en aanmelden via info@grafischewerkplaatsetten-leur.eu! De dag begint met een korte rondleiding met daaropvolgend de workshop.

Tijdens de rondleiding is op de begane grond o.a. de drukkerszaal te bewonderen met zijn unieke houten drukpers. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk voor jong en oud om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van het  museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten van een losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz. Dit is ook te zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken gevuld met loden letters en oude drukpersen. Oude rotten ”uit het vak” begeleiden u door uw rondgang door het museum met tekst en uitleg.

Openingstijden
Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. De openingstijden voor de zondagen 3 en 17 oktober en iedere dinsdag- t/m vrijdagmiddag zijn van 13.00 tot 16.30 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief