Elske haalt het onkruid weg bij haar stukje circulaire grond.
Elske haalt het onkruid weg bij haar stukje circulaire grond. Foto: Marloes Smits

Elske is circulair bezig met bloemen: ‘De natuur blijft zo fascinerend’

Door: Marloes Smits Algemeen

ETTEN-LEUR - Elske van der Wal had al tijden het plan om Etten-Leur te verduurzamen. Nu heeft ze sinds maart haar eigen stukje grond aan de Beiaard, waar ze allerlei bloemen plant om ze een tweede leven te geven. 

“Er waren vorige zomer brainstormsessies met de gemeente over duurzaamheid, daar heb ik ook aan meegedaan en dit idee destijds geopperd. Ik heb heel lang niks gehoord.” In maart krijgt Elske een appje van de wijkmanager, waar ze contact mee gehouden had sinds de brainstormsessies, dat de gemeente de rozenstruiken eruit wilden halen. “De bedoeling was dat er gras voor terug zou komen, maar dat vond ik niet leuk. Ik heb gevraagd of ik bloemen mocht planten en dat kon. Ik ben meteen aan de slag gegaan,” vertelt ze enthousiast. 

Hulp uit alle hoeken

Ze krijgt hulp van haar tienjarige buurtgenoot van twee huizen verder, Jorik, die ook zijn opa heeft ingeschakeld. Ook wordt er regelmatig gevraagd of ze nog een ‘oude’ plant wilt hebben die anders weggegooid zou worden. “Een mooie omgeving hoeft geen geld te kosten. Het leuke is: als je mensen erover vertelt, doen ze mee.” 

Bedrijven uit de buurt wilden maar wat graag helpen en doneerden bloemen en planten die anders weg zouden gaan. “Zorgboerderij de Bremberg, Albert Heijn, kwekerij Jochems, Life & Garden, hovenier Green-Citty, allemaal helpen ze mee met donaties. Mensen komen ook een praatje maken als ik in de tuin bezig ben, ik had dat totaal niet verwacht.” 

Al vroeg begonnen met natuur

Elske is geboren en getogen in Wageningen, waar ze vlak bij het Belmonte park woonde. “Dat is een hele mooie botanische tuin. Het is daar altijd ook zo druk, daardoor weet ik wat voor een effect mooie bloemen hebben,” herinnert ze zich. 

De natuur is iets magisch

Het enthousiasme en de liefde voor de natuur is van Elske af te lezen. “Het groeit in de projecttuin soms zelfs beter dan in mijn eigen tuin!” grapt ze. Een favoriete plant of bloem heeft ze niet, wel wil ze alles op kleur hebben. Momenteel heeft ze de kleuren wit, paars en geel, de eerste kleuren die na de winter te vinden zijn. “Proberen om dezelfde bloemen in die drie verschillende kleuren te hebben, daar heb ik lol in.” 

De natuur is en blijft volgens haar dan ook iets magisch. “Mooie gebouwen vallen uiteindelijk niet meer op als je ze veel ziet, maar natuur roept telkens weer een gevoel van verwondering op. Dat is er zo uniek aan. De bijen, hommels en vlinders zijn ook blij.” [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief