De varkensruggen die doorrijden verhinderen.
De varkensruggen die doorrijden verhinderen. Foto: N. van Velzen

Iemand afzetten op station Etten-Leur is crime: ‘Langste Kiss & Ride-zone van Nederland’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR – Even iemand afzetten op het station van Etten-Leur is een hele crime geworden. Bodelezeres N. van Velzen vraagt de gemeente om de nieuwe verkeerssituatie bij het station te veranderen: “Nu heeft Etten-Leur ongetwijfeld de langste Kiss & Ride-zone van Nederland!’

“Ik kwam via de Liesbosweg en de Spoorlaan aangereden. Dan moet je achter de nieuwe bloemenkiosk van Jan Tit en voor de nieuwe fietsenstalling de Kiss & Ride-zone inrijden. De nog bestaande inrit, naast het terrein waarheen de Chinees en oude fietsenstalling was, is met varkensruggen afgesloten. Na de stop bij het station, wil ik er weer afrijden en terug naar huis. Dan moet ik eerst de auto keren en hopen dat er niet teveel parkeervakken bezet zijn, want dat wordt al lastig. Dan terug naar de Spoorlaan via dezelfde sluis tussen Jan Tit en de fietsenstalling. Maar daar kan ik niet meer linksaf om terug naar mijn huis te rijden: Ik mag alleen rechtsaf.”

Helemaal doorrijden

“Dan moet je helemaal doorrijden naar de Markt, want naar Onder de Schutsboom of het Staakveld mag niet, daar kan je dan linksaf de hele Markt afrijden en daar keren en weer terug over de hele Markt tot weer de Spoorlaan, waar je dan rechtsaf kan en terugrijden naar je woning. Of niet de draai over de Markt maken, maar na de Spoorlaan rechtsaf gaan, over het spoor en dan rechtsaf de Concordialaan op, die doorrijden tot de Plantijnlaan en daar rechtsaf en terug naar huis”, klaagt Van Velzen. 

Ze geeft aan de gemeente al tijdig te hebben geïnformeerd over ‘deze onlogische, dan wel domme indeling.’ In de praktijk blijkt dit volgens haar ook enorm veel onnodige verkeersbewegingen op te leveren. Toch heeft ze een oplossing: “Haal die varkensruggen weg en gebruik die eerste inrit voor inkomend verkeer en de tweede (uitrit dus) voor vertrekken verkeer. En als je dan recht tegenover die uitrit de middenberm een stuk verwijdert, kun je daar eenvoudig je weg terug naar huis vinden.” 

Tijdelijke situatie

Een woordvoerder van de gemeente Etten-Leur laat weten dat de herinrichting in fases wordt uitgevoerd: “In de huidige fase kan de Kiss&Ride strook gebruikt worden voor het afzetten van reizigers. Daarna kan om de middengeleider, in oostelijke richting, gekeerd worden. Wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond kan ook het nieuwe parkeerterrein gebruikt worden om “rond” te rijden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief