Afbeelding
Foto: Collectie Heemkundekring Jan uten Houte

Heemkundekring presenteert jubileumboek over geschiedenis kasteel Etten

Door: Janny Mathijssen Algemeen

ETTEN-LEUR – In 2022 bestaat de Heemkundekring Jan uten Houte 75 jaar. In de aanloop naar het jubileum presenteert men op 22 oktober het jubileumboek “De geschiedenis Kasteel Hof van den Houte en zijn bewoners”.

Auteur van het boek is Maarten Bicknese, die hiermee een hommage brengt aan de oprichters van de Heemkundekring. Bij de presentatie zullen de eerste exemplaren van het jubileumboek worden overhandigd aan wethouder van cultuur Ger de Weert en voorzitter Piet Paantjens. Tevens zal de auteur een inleiding geven over het boek bij de presentatie.

De vondst van een oude prent van dat kasteel was in 1947 mede inspiratie voor een aantal mannen om hun gekoesterde wens voor een heemkundige kring te verwezenlijken. Het boek is daarmee een hommage aan de oprichters van de verenging. Talloze archiefbezoeken en het uitwerken van de vele soms onvolledige of verwarrende gegevens moesten resulteren in een leesbaar verhaal over meer dan 400 jaar kasteelgeschiedenis. Veel families, met als eerste natuurlijk de familie Uten Houte, of Van den Houte, passeren de revue. De oude documenten geven bijzondere details over het gebouw maar ook bijvoorbeeld over de ruzies tussen de erfgenamen prijs. Een geschiedenis die teruggaat tot vóór 1400 en loopt tot 1816, het jaar dat het kasteel werd gesloopt. Al ruim 200 jaar is het kasteel er niet meer, de grachten lagen er nog totdat op die plaats het overdekte winkelcentrum werd gebouwd. Wat rest is de architectuur met kantélen, een imitatieophaalbrug en de straatnamen, waaronder de hoofdstraat Hof van den Houte.

Lezingen
Het boek bestrijkt dus een periode van ruim 500 jaar, zodat er veel over te vertellen is. Daarom is er twee keer een lezing gepland waarin Bicknese enerzijds meer over de eigenaren zal vertellen en anderzijds, op basis van de beschikbare informatie. Dinsdag 2 november in Hof van Holland, Lichttorenhoofd, en woensdag 3 november in De Linde, Lambertusstraat, beiden om 19.30 uur. Toegang, ook voor niet-leden, is gratis, maar een vrijwillige bijdrage na afloop is zeer welkom. Op die avonden zal ook het boek te koop zijn. Pinnen is mogelijk

De bijeenkomst op 22 oktober is wegens ruimtegebrek alleen voor genodigden, maar alle leden krijgen binnenkort het boek en het zal ook verkrijgbaar zijn in de boekhandel. Tijdens de presentatie zal het zanggezelschap Ex Ligno (Uten Houte) zorgen voor een muzikale omlijsting.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief