Bicknese overhandigt hier zijn boek aan wethouder De Weert
Bicknese overhandigt hier zijn boek aan wethouder De Weert Foto: Krijn ten Hove

Geen twijfel meer over bestaan kasteel Hof van de Houte

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Hof van de Houte is voor de meeste Etten-Leurenaren niet meer of minder dan een straatnaam. De kantelen aan de randen van het dak van het winkelcentrum worden gezien als architectuur. Toch zit er meer achter deze 2 zaken die ook nog een verband met elkaar hebben. De Etten-Leurse schrijver en onderzoeker Maarten Bicknese duikt regelmatig in de geschiedenis van Etten-Leur en schreef een boek waarin deze punten naar voren komen.


Op de plaats waar bezoekers nu hun auto parkeren in de parkeergarage lag vroeger de slotgracht, ter hoogte van de Action een ophaalbrug en bij de kassa’s van de Hema lag de keuken.” Zo bracht Maarten de geschiedenis van kasteel Hof van de Houte tot leven. Een kasteel waarvan nog veel onbekend en onduidelijk was. 

“Zelfs aan het bestaan werd lange tijd getwijfeld, maar die twijfel kan ik na lang onderzoek wegnemen. Ik heb daarvoor genoeg bewijzen in archieven kunnen vinden die dat ondersteunen”, vertelt Maarten bij de presentatie van zijn boek.


In het boek duikt hij in de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners die begint voor 1400 en loopt tot 1816, toen het kasteel gesloopt werd. Het boek wordt levendig gemaakt door de vele achtergrond verhalen die hij heeft gevonden in de archieven. Verhalen over moord en doodslag, intriges, roddel en achterklap, jaloezie en hebzucht. Hoewel Maarten het boek zelf soms best zware kost noemt, brengen juist zijn vele achtergrondverhalen het tot leven voor de lezer. Het wordt herkenbaar omdat dit soort zaken ook in de huidige maatschappij nog voorkomt. De mensheid is de middeleeuwen op dat punt nog niet ontgroeid.

Het boek is opgedragen aan de oprichters van de Heemkundekring Jan uten Houte, komend jaar 75 jaar terug. De naam van de Heemkundekring verwijst naar de eerste bewoners van het kasteel. De eerste twee exemplaren werden overhandigd aan wethouder Ger de Weert en voorzitter van de Heemkundekring Piet Paantjens. 

Fraai vormgegeven boek

Het fraai vormgegeven boek bevat naast de tekst ook diverse mooie afbeeldingen en foto’s en stambomen van de bewoners en hun overerving. Waarbij het kasteel vele malen, als gevolg van kinderloze huwelijken, sprongen zijwaarts maakt in de verkrijging van het goed. De geschiedenis van het kasteel beslaat 500 jaar waarna het in 1816 roemloos gesloopt wordt. “Bij de bouw van het winkelcentrum werden er slechts enkele resten gevonden waardoor er ook sterke twijfels waren of het kasteel echt bestaan heeft.”

Maarten heeft zijn onderzoek afgerond en kijkt met een blij en voldaan gevoel terug op dit levenswerk waar hij vele jaren mee bezig is geweest. “Maar nog lang niet alles is gezegd over dit kasteel, de geschiedenis en het belang ervan voor Etten-Leur. Ik hoop dat er nu mensen op staan die daar verder in willen duiken. Ik zal ze graag helpen en mijn kennis ter beschikking stellen.” Voor mensen die meer willen weten worden er op 2 en 3 november nog lezingen gegeven door Maarten in respectievelijk Hof van Holland en De Linde. De aanvang is beide keren om 19 uur. Het boek is daar te koop maar ook verkrijgbaar bij de Heemkundekring en in de boekhandels in Etten-Leur. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief