Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode

Ondernemer Mike van Vugt van ZUIT.NL: ‘Ik heb een allergie voor negativiteit’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Ondernemer Mike van Vugt is geboren in Breda en opgegroeid in Baarle-Nassau. Omdat zijn vader Belgisch is, heeft Van Vught ook een Belgisch paspoort. Maar hij woonde altijd in Nederland. Van Vugt is eigenaar van ZUIT.NL op het trivium in Etten-Leur. Een plek waar sporters 12 maanden per jaar kunnen tennissen, squashen, padellen fitnessen en bowlen. ZUIT.NL biedt daarnaast topsporters een breed pakket aan diensten en voorzieningen.

Mike, je komt uit een voetbalfamilie. Ben jij als tennisser niet een beetje de vreemde eend in de bijt?

‘’Ik voetbalde in mijn jeugd altijd erg graag. Sport was in ons gezin altijd belangrijk en nog steeds is mijn familie actief bij Unitas.  Mijn ouders adviseerde mij te gaan studeren bij het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS), waar ik in aanraking kwam met een heel breed pakket aan sport. Ondanks dat voetbal leidend was in onze familie heb ik gekozen voor een tenniscarrière.” 

Hoe ben je vervolgens het ondernemerschap ingerold?

“Net op het moment dat ik bij Bruba Sport, het bedrijf van mijn vader en moeder, zou beginnen, kwam Top Shot Oudenbosch op mijn pad. Mijn ouders spoorden me aan om het over te nemen. Dat heb ik uiteindelijk gedaan. Ik heb het ondernemerschap gecombineerd met tennis training en coachen, ik vond dat echt heel leuk. Vanuit huis hebben we altijd een passie voor sport gehad, het werd ons niet zozeer opgelegd, maar je krijgt het gewoon vanzelf mee. Mijn moeder was wel de ondernemer in ons gezin. Zij ziet vooral kansen. Mijn vader had echt kwaliteiten qua aanpak. Beiden hebben ze een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling als ondernemer. Ze hebben echt bijgedragen aan mijn werk.

En hoe ben je in Etten-Leur belandt met ZUIT.NL?

“Ondernemer Hans Remie trainde bij mij. Ik vergeet het nooit, ik had net van mijn centjes Topshot Oudenbosch gekocht en stond niet direct te popelen voor een nieuwe locatie. Maar Hans had een duidelijk verhaal: ”ik ga het hier kopen en jij gaat het doen!” Dat werd dus het tweede filiaal van Topshot. Met zijn technische kennis had hij ambitieuze plannen voor een locatie waar het dak open kon.”

Wat dacht je? Een open dak op een sportcentrum, zijn we luchtkastelen aan het bouwen?

“Nee juist niet, dat triggerde mij enorm. Ik denk niet vanuit beperkingen, net zoals in topsport moet je juist grenzen verleggen. We hebben onze krachten gebundeld: mijn rol als ondernemer in de sport en zijn rol als techneut en ondernemer zorgde voor de perfecte chemie om tot een mooi project te komen. De markt was er klaar voor, we hadden twee goedlopende locaties Etten-leur en Oudenbosch maar er was vernieuwing nodig.  ’s Ochtends samen trainen en direct erna samen aan tafel om de plannen te bespreken. Het was een bijzondere tijd, de gesprekken waren soms best kritisch maar er was altijd ruimte voor elkaar. En eigenlijk heb ik nooit concessies hoeven te doen, het werd linksom of rechtsom in de plannen van het gebouw verwerkt.”

Jullie zijn gestart in de periode net na de eerste lockdown. Vielen jullie plannen toen niet in het water?

“We waren in de zomer aan het bouwen en ik dacht: de twee locaties lopen wel door. Een ‘het komt wel goed’ mentaliteit. Toen het coronavirus echt om zich heen ging slaan , begonnen de problemen. We moesten dicht, kregen strenge beperkingen, en ondertussen zaten we midden in de bouw. De keuzes die we moesten maken waren redelijk heftig. En dat terwijl ik nog nooit eerder zo’n groot project had gedraaid. 24 september gingen we open met ZUIT.NL en 9 dagen later moest de horeca alweer dicht. Alles zat toen tegen. We hadden zoveel geïnvesteerd, dat kwam dubbel zo hard aan.”

Hoe ben je met die tegenslag omgegaan?

“Ik ben een positieve gast, dus in de eerste fase wilde ik vooral dingen oplossen. Maar de situatie was gecompliceerd, dus uiteindelijk konden we niet anders dan vooral de schade en de kosten beperken. Ik heb van die tijd wel veel geleerd. Je moet waarderen wat je hebt. Want de dingen die soms vanzelfsprekend lijken, zijn dat niet, uiteindelijk ben je kwetsbaar. Ik heb mijn rust weer gevonden door me te realiseren wat ik allemaal heb: Ik heb een mooi gezin en ben gezond, en dat pakken ze me niet af. Het allerbelangrijkste heb ik nog en zakelijk heb ik alles gedaan wat ik kon doen. Daar vond ik veel rust in. Van daaruit kon ik verder. Ik heb er veel van geleerd en doe er wat mee, en eerlijk gezegd mis ik dat wel eens om me heen. We gaan weer terug naar oude patronen en willen alsmaar meer.”

Je hebt een topsportachtergrond, hoe breng je die mindset over op je personeel?

“Ik heb een allergie voor negativiteit. Daarom probeer ik mensen om me heen te verzamelen die diezelfde mentaliteit hebben als ik. Dat doe ik niet alleen bij personeel, maar ook privé. Dat betekent dat je ook moet durven loslaten op het moment dat je jezelf niet meer gewaardeerd voelt. Ik let vooral op de drive, energie en loyaliteit bij mensen. Want iemand die wil leren kan groeien en veel bereiken. Toen ik nog voetbalde kon ik echt genieten van de teamspirit. Als je je rol in het team weet en anderen daarin kunt ondersteunen, dan hoef je niet alle ballen zelf hoog te houden. Dat is bij het ondernemen precies hetzelfde.”

Je ouders klinken erg betrokken in je loopbaan. Ga je nog steeds naar hen toe als je ergens tegenaan loopt?

“Mijn moeder was toch wel de ondernemer in ons gezin, denkt vanuit kansen en mijn vader heeft de echte kwaliteiten qua aanpak. Beiden hebben ze een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling als ondernemer. Ze hebben echt bijgedragen aan mijn werk. Wel val ik nu minder op ze terug. Dat is ook bewust, want zij zitten in een andere tak van sport en een andere schaalgrootte. Ze zijn altijd graag op de hoogte natuurlijk, maar we zijn niet meer wekelijks aan het sparren.”

Ben je tevreden over waar het bedrijf nu staat? 

“We rijden op zijwieltjes, maar het gaat steeds beter. Er komt nu veel op ons af wat we moeten verwerken, en daardoor zie je waar je moet schakelen en finetunen. De basis staat, het is nu op basis van ervaringen zorgen dat alles een stapje beter gaat. Het gaat niet lang meer duren dan kunnen de zijwieltjes er af.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Ik zou graag met Mark Rutte aan de keukentafel willen zitten. Ondanks al het gezeur en voortdurende media-aandacht in een functie als die van hem, probeert hij altijd positief te blijven. Ik vind dat enorm knap, ik zou hem willen vragen: Wat drijft jou? Hoe blijf je overeind en hoe ontspan je je? Ervaar je het zelf ook zo heftig? Ik ben benieuwd naar die persoonlijke inkijk.”

Naam:
Mike van Vugt

Geboren:
Breda

Bedrijf:
ZUIT.NL

Burgerlijke staat:
Getrouwd met Jojanneke van Vugt/de Jong

Kinderen:
Inne, Moos en Phileine

Opleiding:
Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS)

Hobby’s:
Sport. Tennis is echt nog een passie en hobby van me. Ik kom eigenlijk uit een voetbalfamilie, maar ik heb een uitstap gemaakt naar de tennissport. Toevallig heb ik me net ingeschreven voor de 35+ competitie van voetbal, in voetbal kan ik mijn ei zeker kwijt. Ik vind het allebei super leuke sporten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief