Rondgang door Leur tijdens Staatsiedag 2019
Rondgang door Leur tijdens Staatsiedag 2019 Foto: Jack Konings

Gilde St. Hubertus Leur houdt veertigste Staatsiedag

Door: Advertorial Algemeen

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 6 november houdt het Leurse Gilde St. Hubertus voor de 40ste keer zijn jaarlijkse Staatsiedag na de heroprichting in 1980. Voor het gilde is deze dag één van de belangrijkste dagen gedurende het jaar.

De Staatsiedag is de jaarlijkse feestdag van het gilde. Deze wordt altijd gehouden rond 3 november, de feestdag van onze patroonheilige St. Hubertus. 

Sinds de 1ste Staatsiedag na de heroprichting is het gebruikelijk dat het gilde door de straten van Leur trekt, waarbij de gildebroeders aan huis worden opgehaald. Na terugkeer in het gildehuis, de Mouterij aan de Brouwerstraat, wordt de jaarvergadering gehouden.  Er is een historische band tussen de West Brabantse schuttersgilden en de katholieke kerk. 

Daarom vindt er op de Staatsiedag ook altijd een kerkdienst plaats. Deze vindt plaats in de Petruskerk aan de Lange Brugstraat en begint om 19.00 uur. Zoals de traditie wil, worden de gezangen tijdens deze dienst verzorgd door het Petruskoor. Iedereen is van harte welkom.  Nieuwe gildebroeders leggen in deze viering de eed van trouw af. Bijzonder aan deze Staatsiedag is, dat aan het einde van de kerkdienst de nieuwe hoofdman Stephan Lauwerijssen wordt beëdigd. 

Tevens is er de beëdiging van deken-schrijver Max de Graaf, schatbewaarder Jaap Schilder en jeugd coördinator Bram van Amstel. Na de dienst wordt de feestdag besloten in de Mouterij.  Mocht U geïnteresseerd zijn en nader met het gilde wil kennismaken, dan bent U van harte welkom op de wekelijkse gildeavond op vrijdag vanaf 20.00 uur in de Mouterij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief