Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeentelijke begroting kent overschot van 1,2 miljoen euro

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Wethouder Ger de Weert van Financiën is een tevreden man. De gemeentelijke begroting van de gemeente Etten-Leur laat een overschot van 1,2 miljoen euro zien. “Daarmee laten we een trendbreuk zien”, vertelt De Weert. De plus komt vooral, doordat de gemeente meer geld heeft gehad vanuit een speciaal fonds waarmee het Rijk gemeenten betaalt om een deel van hun werk uit te voeren. 

De gemeente heeft daarnaast een aantal besparingen verwerkt in de begroting. Op het gebied van sociaal domein waren er overschrijdingen, maar die zijn opgevangen door te bezuinigingen. Onder meer in de bedrijfsvoering, het fysieke domein (de leefomgeving) en het sociaal domein werd flink bespaard. 

Toch moet Etten-Leur de riem aantrekken. Een aantal maatregelen is uitgesteld, maar wordt nu toch ingevoerd. Verenigingen gaan vanaf 2022 meer huur betalen voor het gebruik van de velden. Dat levert de gemeente 83.000 euro op. En dat is nodig, omdat ook de gemeente te maken krijgt met hogere onderhoudskosten. Ook de toeristenbelasting wordt alsnog ingevoerd. Wie in Etten-Leur straks op een camping, in een hotel of een bed-en-breakfast slaapt, betaalt per dag een bijdrage aan de gemeente. 

Er is ook goed nieuws. De gemeente weet de de spaarpot weer te vullen. Lange tijd kwam de bodem in zicht, maar inmiddels kunnen er weer reserves worden opgebouwd. Deze reserves zijn nog niet op het oude niveau, dus het is nog wel opletten geblazen. Etten-Leur kreeg ook geld voor coronacompensatie. Deze bijdrage is besteed aan kosten die gemaakt zijn door de coronacrisis. Voor de lange termijn is het nog niet te zeggen of er nog meer kosten aan komen, daarom wordt een restant bewaard voor onvoorziene kosten. 

Op andere vlakken zet de gemeente ook meer geld in. Zo trekt de gemeente Etten-Leur extra geld uit voor onkruidbestrijding. “We gaan van twee naar drie borstelrondes in de wijken. De afgelopen zomer hadden we door de vele regen veel onkruid”, kondigt wethouder Kees van Aert aan. Wel blijft het maaien in de bermen beperkt om zo bloemen en kruiden de kans te geven om te groeien. Dit komt ten goede aan de natuur en dit is in regionaal verband afgesproken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief