Malik als scheidsrechter in actie.
Malik als scheidsrechter in actie. Foto: Lowie van Elewout

DSE bouwt verder aan zijn scheidsrechterskorps

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op 30 oktober j.l. was de dag voor de verdiende beloning van één van onze ervaren pupillenscheidsrechters om een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) wedstrijd te gaan fluiten. We spreken van een pupillenscheidsrechter als het wedstrijden betreft in de categorie onder 10 t/m 12 jaar. Deze categorie speelt op een (bijna) half veld.

Als gevolg van goede en fijne contacten met voetbalverenging Boeimeer uit Breda, waar ook de jeugd van NAC Breda speelt, was het de beurt aan DSE om met een ervaren pupillenscheidsrechter een wedstrijd van de NAC-Jeugd te fluiten.

Deze keer was het de beurt aan Malik van Gameren. Hij mocht de wedstrijd NAC Breda tegen Sparta Rotterdam fluiten in de categorie onder 11 jaar.

Deze dag begon om half 9 door te verzamelen bij DSE. Bij ontvangst waren de zenuwen aardig onder controle bij Malik en werden de eerste kleine puntjes met betrekking tot de spelregels op de i gezet. Deze wedstrijden zijn van een bijzonder hoog niveau, technischer, fysieker maar vooral vele malen sneller waardoor het nog belangrijker is de spelregels goed toe te passen en vooral geconcentreerd te blijven.

Bij aankomst in Breda was de ontvangst professioneel. Vergelijkbaar in het betaalde voetbal. Malik werd door NAC meegenomen in de bestuurskamer, handen werden corona proef geschud, een drankje werd aangeboden; hij werd op zijn gemak gesteld en ervaringen met fluiten werden uitgewisseld. Kleedkamer werd aangewezen en Malik kon zich op zijn manier gaan voorbereiden op de wedstrijd.

Nou, daar sta je dan, voor een volle tribune met ouders, supporters en scouts, tussen beide teams in. Het volkslied werd nog net niet gespeeld. Begin er maar eens aan in deze entourage. En Malik zou Malik niet zijn als hij zijn zenuwen niet onder controle zou hebben, klasse. Knap hoor.

De wedstrijd vangt aan en Malik fluit als vanouds, laat doorspelen waar het kan, fluit als het moet, weet opstootjes in de kiem te smoren. Ja, op dit niveau wordt wel degelijk professioneel gehandeld door de spelertjes zoals duwen, trekken, shirtje pakken en zelfs minimale opstootjes waarin ze met de hoofden tegen over elkaar gaan staan. En wat te denken van het beïnvloeden van de scheidsrechter, bijvoorbeeld door met de hand vanuit de zijlijn in te rollen en verder te voetballen. Dit allemaal is door Malik niet ontgaan, hij gaf zelfs een vermaning. Wel is op dit niveau bij deze leeftijd het tempo al vrij hoog om als pupillenscheidsrechter bij de les te blijven, waardoor de concentratie gedurende de wedstrijd afvlakt maar nog altijd ruim voldoende bleef.

Na afloop van de wedstrijd gaven beide teams en de coaches blijk van grote waardering en vanaf de tribune hoorden wij geen onvertogen woord, sterker nog alleen maar complimenten en ja zeker ook naar de scheidsrechter.

In de bestuurskamer van NAC werd de wedstrijd geëvalueerd met de coaches van beide teams waarin hij nogmaals werd gecomplimenteerd en met een prachtige ervaring en een mooie beloning naar huis kon gaan.

Verder zijn er afspraken gemaakt dat deze uitnodiging goed is bevallen en dat deze, wat beide partijen betreft, niet eenmalig is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief