De laatste Kerstmarkt was in 2019.
De laatste Kerstmarkt was in 2019. Foto: Archieffoto Stella Marijnissen

Leurse Kerstmarkt verplaatst naar 2022

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR – De plannen en draaiboeken waren er, de voorbereidingen in volle gang. Maar de vijfde editie van de Leurse Kerstmarkt aan het van Bergenplein gaat niet door. “Alles hing samen met de ontwikkelingen rondom de Corona besmettingen en de beperkingen die dat tot gevolg had. Uiteindelijk hebben we onze verantwoordelijkheid moeten nemen en besloten om de markt af te lassen.” De teleurstelling is voor organistoren Amy Hanemaaijer, Richard van Dijk en Jurgen Frijters dan ook groot maar ze vinden dat dit ook het enige verstandige besluit was. 

Ze keken er naar uit net als veel bezoekers en deelnemers aan de markt. “We merken dat veel mensen na de lockdowns die we gehad hebben uitkijken naar leuke dingen. Zeker in de winterperiode waarin we toch allemaal al veel binnen zitten. Dan is een buitenactiviteit waar mensen bij elkaar komen altijd leuk en iets waar men naar uit kijkt”, vertelt Amy. 

“Daarom is het ook zo jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen”, vult Richard aan. Tot de persconferentie van 2 november leek er nog weinig aan de hand, maar door het oplopende aantal besmettingen is ook het doorgaan van de Kerstmarkt niet wenselijk.

Verbinden

Het doel van de Kerstmarkt ligt in het verbinden van mensen. Amy vertelt hoe de Kerstmarkt ooit tot stand kwam: “In Etten-Leur noord zien we een grote verscheidenheid aan mensen. Mensen die het heel goed hebben maar ook veel mensen die in armoede of eenzaamheid leven. Ik doe wat ik kan om de minima te helpen en wilde voor die laatste groepen mensen iets doen. Maar door de privacywetgeving kan dat niet zomaar. Daarna hebben we het idee van de Kerstmarkt opgepakt om op deze manier mensen te verbinden. Mensen onder de mensen laten komen, we geven altijd wat weg, als is het koekje of een warme chocomel. Mensen op deze vaak donkere dagen even een lichtpuntje geven.”

Richard: “We begonnen ooit met 4 kramen, inmiddels waren er dit jaar 28 gereserveerd. Allemaal ondernemers of mensen die iets willen verkopen maar ook open staan voor de verbinding en dingen te geven aan hen die het zo hard nodig hebben. Maar niet alleen de kraampjes dragen bij, ook bijvoorbeeld de wandelende Kerstboom die in gesprek gaat met mensen, de Kerstvrouw die koekjes uitdeelt of de snackbar die snacks ronddeelt.”

 De organisatie zoekt daarin ook de samenwerking met de ondernemers op het Van Bergenplein. “We hopen die nog wat verder uit te breiden en hopen dat de ondernemers ook op die dagen open willen zijn en bij willen dragen aan het geven van aandacht aan de mensen zodat het echt een mooie dag wordt.”

De keuze om af te lassen viel de organisatie zwaar, “maar het was het enige juiste besluit wat we konden nemen”, aldus Amy. “Enerzijds het aantal besmettingen maar ook de controle op de maatregelen, aanpassing van de calamiteitenplannen, de QR-codes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het bracht zoveel met zich mee dat we elkaar eens goed aangekeken hebben en tegen elkaar zeiden dit moeten we niet willen.” En natuurlijk is het een domper voor de organisatoren en zeker voor de mensen die ze graag willen bereiken. Maar de focus ligt alweer op volgend jaar en men gaat er alles aan doen om het volgend jaar nog weer mooier en grootser te maken dan dit jaar voorzien was.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief