Leerlingen van Het Kompas aan het werk met het DOE-orgel.
Leerlingen van Het Kompas aan het werk met het DOE-orgel. Foto: Paul Duijvelaar

DOE-Orgelproject weervan start

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Deze maand is het DOE-orgelproject weer van start gegaan! Vanuit het cultuuronderwijs De Koepel kunnen Etten-Leurse scholen zich opgeven om het DOE-orgel met de kinderen te gaan doen.

Het DOE-orgel is een klein bouwpakket waarmee kinderen een echt werkend pijporgeltje in elkaar kunnen zetten. Dat gebeurt in de klas, de Orgelkring Jacobus Zeemans begeleidt en ondersteunt dit project.

Een pijporgel is voor veel kinderen meestal een onbekend instrument. Wie weinig of nooit in een kerk komt komt hier eigenlijk niet mee in aanraking. Toch kun je pijporgels rekenen tot een belangrijk stukje erfgoed!
Zeker in Etten-Leur waar we twee orgels uit de 17e eeuw van orgelmaker Jacobus Zeemans hebben! Eén orgel uit 1717 is te vinden in het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein. Een belangrijk en historisch instrument omdat dit orgel nog grotendeels in de originele staat is. Het tweede orgel is in de Van Goghkerk aan de Markt te vinden. Dit orgel is door Zeemans rond 1685 gemaakt en in 1699 in de kerk geplaatst.

In de klas starten we door de kinderen een blokfluit en een orgelpijpje te laten zien. De blokfluit is doorgaans wel bekend en fluit en orgelpijp zien er verrassend gelijk uit.
De kinderen leren dat een orgel een blaasinstrument is waarbij de orgelpijpen via een voorziening van winddruk en klepjes worden aangeblazen.

Het in elkaar zetten start met het maken van een ombouw voor het orgel. Daarna moeten de toetsen (2 oktaven) op deze ombouw gelegd worden.
Vervolgens worden de toetsen met kleine haakjes aan een luchtdichte windlade bevestigd. Door het indrukken van een toets gaat er één klepje open waardoor de lucht in de orgelpijp stroomt en een klank laat horen. Dit is een technisch priegelwerkje!
Tot slot moeten alle orgelpijpjes op het orgel gezet worden. Eén of twee kinderen moeten daarna met een kleine blaasbalg winddruk op het instrument zetten. Aan de kant van de speeltafel kan er dan een melodie gespeeld worden. Het orgeltje beschikt over twee registers, door het indrukken van een toets kunnen er zo één of twee verschillende orgelpijpjes tegelijk klinken.

Het is verrassend hoe enthousiast en betrokken kinderen hierbij zijn!
Het is eigenlijk een beetje muziekles, geschiedenis, samenwerken én techniek in één.
Er is dus altijd wel iets bij wat je interesse heeft.
Sommige kinderen kunnen, soms door pianoles, wel een melodie spelen. Maar wie dat niet kan vindt de technische kant dan wel weer leuk!

Na het project in de klas kunnen de deelnemende groepen nog naar de Lambertuskerk komen waar een groot pijporgel staat wat op dezelfde manier werkt als het kleine orgeltje dat zij in elkaar hebben gezet!

Vorige week hebben de groepen 7 van Het Kompas het project uitgevoerd.

In januari zijn twee groepen van De Toverlaars aan de beurt.
Tot nu toe spreken we van een heel leerzaam en geslaagd project!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief