Bestuur Seniorenraad met v.l.n.r. Jaap Lucieer, Jaap Visser en Cees Musters
Bestuur Seniorenraad met v.l.n.r. Jaap Lucieer, Jaap Visser en Cees Musters Foto: Krijn ten Hove

Seniorenraad Etten-Leur streeft naar eenduidig ouderenbeleid

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Nederland vergrijst, dus Etten-Leur ook. “Daarom is er behoefte aan een goed beleid dat afgestemd is op de steeds oudere inwoners van onze plaats”, aldus voorzitter Jaap Lucieer van de Seniorenraad Etten-Leur. 

De Seniorenraad is een initiatiefrijke organisatie die een brede blik heeft op wat er voor senioren nodig is. 

“In 2018 is het Participatienetwerk Sociaal Domein opgezet. Dit netwerk richtte zich heel erg op de WMO activiteiten. Maar ouderenbeleid gaat breder dan alleen de WMO. Voorheen werden we ondersteunt door de gemeente maar door de inzet van het Participatienetwerk kwamen we los te staan. Dat gaf ons gelijktijdig ook wat meer ruimte om naast gevraagd en ongevraagd te advies geven ook meer initiatief naar ons toe te trekken”, aldus Lucieer. “Noodzakelijke initiatieven”, onderstrepen Jaap Visser en Cees Musters, medebestuursleden, die ook bij het gesprek aangeschoven zijn. 

Een van de initiatieven van de Seniorenraad is bijvoorbeeld aandacht te vragen voor ouderenmishandeling. Visser: “Het is vaak niet echt fysieke mishandeling maar eerder financiële mishandeling. We hebben het op enig moment bespreekbaar gemaakt bij de gemeente en onlangs kregen we bericht dat we uitgenodigd zijn om bij te dragen aan een werkgroep .Een ander punt waarvoor ze zich hard maken is een seniorenlabel voor woningen. “Hiermee willen we duidelijk maken of een woning ook geschikt is voor ouderen.”

“We hebben een lijst van criteria opgesteld. Vervolgens zijn we die gaan bespreken met de woonstichting, projectontwikkelaars. Zo kunnen zij rekening houden bij het maken van plannen zodat wat gebouwd wordt ook geschikt is voor senioren. Als je dat goed regelt kun je de doorstroom binnen de woningmarkt op gang houden”, stelt Lucieer. De samenwerking met maatschappelijke organisaties is dan ook belangrijk. “Neem bijvoorbeeld Avoord die ons wil betrekken bij het uitwerken van hun beleidsplannen. Hiermee kunnen de ouderen goed meedenken met wat voor hen van belang is.”

Politiek blijft achter

“Maar waar het met de maatschappelijke organisaties goed loopt daar blijft de politiek achter”, aldus Cees Musters. “Wat er ontbreekt is een integraal ouderenbeleid. Het zijn allemaal losse eindjes maar het komt nergens samen. En zoals al gezegd, ouderenbeleid is meer dan de WMO. Het gaat ook over wonen, veiligheid, sport, cultuur, werkgelegenheid, mobiliteit. In september hebben we een voorstel ouderenbeleid geschreven en toegezonden aan de gemeente en de politieke partijen. We hebben bewust die periode gekozen omdat alle partijen bezig waren met het schrijven van het verkiezingsprogramma. In de komende weken hebben we een gesprek met het college, maar van de partijen hebben we nog niets gehoord, terwijl we een goed plan hebben geschreven dat zo onderdeel kan zijn van een nieuw coalitie akkoord.” 

In 2022 zal men zich onder andere inzetten voor betaalbare huisvesting en zal men actief participeren aan de inspiratietafel dementie voor het kweken van begrip voor dementerende ouderen in de samenleving. Lucieer: “Maar er zijn nog zoveel meer aspecten waar wij mee bezig zijn. En mochten er mensen zijn die ons hierbij willen of kunnen ondersteunen dan zijn ze zeker welkom”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief