De houten drukpers uit 1760.
De houten drukpers uit 1760. Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Nederlands Drukkerij Museum extra geopend

Door: Advertorial Algemeen

ETTEN-LEUR - Nederlands Drukkerij Museum extra geopend op zondagen 12 en 19 december. 

Drie redenen om een bezoek te brengen: 

1. Houten pers drukkerij Palier: Het museum is in het bezit van een unieke houten drukpers uit 1765. De nog goed werkende pers was in de 18e eeuw eigendom van drukkerij Hendrik Palier en zn. een geslacht van uitgevers en boekdrukkers. Hendrik Palier (1737-1796) was actief in de patriottenbeweging en diverse pamfletten en geschriften zijn dan ook gedrukt op deze drukpers. De drukkerij was gevestigd op de Markt te ’s-Hertogenbosch. Gedurende de laatste 5 jaar werd de drukpers geëxposeerd in het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch, maar werd na verandering van zaalonderwerp en de daaraan gekoppelde verbouwing overbodig. 

2. Kunstwerken Rotogravure: In het najaar van 2019 kreeg het museum een tweetal kunstwerken geschonken, gemaakt door kunstenaar Luc van Hoeck. Ze waren afkomstig uit het nu gesloopte gebouw van Rotogravure en veilig gesteld door Heemkundekring Jan uten Houte. Het eerste kunstwerk, de schrijvende monnik, is inmiddels door vrijwilligers in ere hersteld en hangt sinds kort in de ontvangstruimte. Het tweede exemplaar laat een drukker zien, staande voor een grote drukpers en hangt in de drukkerszaal.

3. Drukkerijmuseum: Op een oppervlakte van 250 m2 staan 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst te volgen. 

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open van dinsdag t/m vrijdag en dus ook op de zondagen 12 en 19 december van 13.00 tot 16.30 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief