Frank is een groot voorstander van veel voorlezen, in de klas en thuis.
Frank is een groot voorstander van veel voorlezen, in de klas en thuis. Foto: Christel Schiphorst

Frank Vester presenteert boek ‘Bertje Broekhoest’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

DINTELOORD – Bertje Broekhoest is de nieuwste hoofdpersoon in een rijmboek van schrijver Frank Vester uit Dinteloord. Het is alweer zijn negende boek en dit keer heeft hij een echt prentenboek uitgegeven, voor kinderen, op rijm en met een boodschap.

Frank Vester (57) is een actieve schrijver. Naast het schrijfwerk gaat hij ook graag naar scholen en ander instellingen om voor te lezen, schrijft hij voor websites en publiceert Frank van tijd tot tijd een boek. Frank is een veelzijdige auteur met boeken voor elke leeftijdscategorie. Een soort van creatieve duizendpoot. Naast het schrijven staat hij op podia, spreekt bij business clubs en leest voor op basisscholen. In 2007 gooide hij het roer om: van commercieel directeur van een succesvol ICT-bedrijf naar schrijver, om zo zijn hart te volgen. Vester wil kinderen aan het lezen krijgen en schrijft voor bedrijven én aan zijn eigen werk.

Scheetjesvanger

‘Bertje Broekhoest, de scheetjesvanger, laat de wereld een poepie ruiken’ is de nieuwste op de lijst. Frank publiceerde het werk rondom de Kinderboekenweek 2021 en reisde van Friesland naar Zuid-Limburg om het boek, maar belangrijker nog de liefde voor het lezen, te promoten. “Ik kreeg mijn inspiratie op een zaterdagochtend toen ik in de krant las, dat een professor had onderzocht dat wij mensen dagelijks wel zo’n 30 scheetjes laten”, grapt hij. Daar ben ik toen een verhaal over gaan schrijven, op rijm. Hoe Bertje die scheetjes gaat vangen om te gebruiken als verwarming van zijn huis, om auto’s op voort te laten bewegen, enzovoort. Gewoon een verhaal met een knipoog en een beetje met een boodschap.” Vaak doet Frank de illustraties zelf, maar voor dit prentenboek vroeg hij zijn nichtje Joyce Vester, die een roodharig, ondeugend knulletje heeft geschapen als Bertje. 

Reizen

Frank reist heel Nederland door. “Als je heel Holland aan het lezen wilt hebben, dan moet je gewoon reizen,” zegt hij nuchter. “Zo had ik vorige week een Sinterklaasgedichtenworkshop in Woudrichem, maar ik lees net zo graag voor in Woonzorgcentrum De Nieuwe Haven in Dinteloord. En ik vind het vooral fantastisch als ik een mailtje krijg van een moeder, die een dochter heeft op de basisschool waar ik heb voorgelezen, die per se mijn boek wil kopen. Ha, ha, dan heb ik een jongedame geënthousiasmeerd om te lezen, en dát is mijn doel!” 

Prachtig vak

Frank is een groot voorstander van veel voorlezen, in de klas en thuis. “Voorlezen helpt kinderen enorm, zeker als je de schrijver van een specifiek boek voor de klas hebt staan,” lacht Frank. “Sowieso is het van groot belang dat je goed kan lezen en schrijven, voor alles wat je later moet leren. Ik heb dan ook een prachtig vak met blije kinderen, lachende ouders en drukke leerkrachten die ik een beetje ontlast.” Frank geniet zienderogen van de herinnering aan de vele keren dat hij al heeft voorgelezen. Het schrijven van een boekenweekgeschenk is een droom, en wie weet ligt het in het verschiet.

Voorlopig is hij heel blij dat Bertje Broekhoest voor een tientje verkrijgbaar is bij Boekhandel Vermeulen en via zijn eigen website www.frankvester.nl. “Een leuk cadeautje voor onder de kerstboom,” promoot de schrijver zelf. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief