Rom en Bas van Vlimmeren
Rom en Bas van Vlimmeren Foto: Michael Melis

Raceseizoen Bas van Vlimmeren eindigt in mineur

Sport en vereniging

STEENBERGEN - Het laatste wedstrijdweekend van het jaar in het Belgische Genk is voor het Roba Racing team in mineur geëindigd. Met een negende plaats in de eerste race en een uitval in de tweede race was dit het slechtste weekend van het jaar voor de Steenbergse kartcoureur Bas van Vlimmeren. 

Veel tijd om te trainen voor het raceweekend op Genk zat er niet in.
Het internationale kartcircuit wordt door veel kampioenschappen gebruikt voor zowel nationale als internationale kartwedstrijden en voorafgaand aan het Nederlands Kampioenschap was de baan maar liefst drie volle weekenden bezet. Voor Bas restte dus alleen de vrijdag en zaterdag voorafgaand aan de racedag om te trainen. Op de vrijdag werd de achilleshiel weer zichtbaar. Het gebrek aan motorvermogen. Het wisselen van motoren en het huren van een motor van derden brachten op die dag niet het gewenste resultaat. Zaterdag was een verregende dag en met de voorspelling dat het zondag droog zou blijven was het in dat opzicht geen nuttige dag om dingen te testen. Nadat de eerste twee sessies bepaald niet vlekkeloos gingen, Bas was onder andere betrokken bij een bizar incident waarbij zijn kart werd geschept door een kabelhaspel welke achter een andere kart bleef hangen, was de laatste sessie redelijk goed. De snelheid zat er redelijk goed in en misschien dat dit toch nog nuttig kon zijn voor zondag. Gelukkig wel want de kwalificatie op zondag werd met regenbanden op een natte baan verreden. Bas stond lange tijd derde, maar op de valreep bleek de snelle Belg Maxim Dirickx net een fractie sneller en werd Bas terugverwezen naar plek vier.  

Race
De races werden verreden onder droge omstandigheden. De start van race 1 verliep zeer goed voor Bas. Vanaf de vierde plek haalde hij twee man aan de buitenkant van de eerste bocht in en schoof zo op naar plek twee. Rondenlang was Bas verwikkeld in een gevecht met Frits Wernsen, waarna hij uiteindelijk op de tweede plaats lag. Helaas werd in deze race het gebrek aan motorvermogen pijnlijk duidelijk, want Bas werd door de ene na de andere coureur gepasseerd op de lange rechte stukken van het kartcircuit in Genk. En op een baan die zo lang en breed is, heeft heftig verdedigen geen zin, want dat zorgt er juist voor dat je nog sneller in de achterruit ga. Roemloos eindigde Bas de wedstrijd op een tiende plaats, na een penalty van een concurrent werd dat plaats negen.
Voor race 2 was een een motor verwisseld in de hoop dat dit enige verbetering zou geven. Niets was minder waar, doordat Bas dit keer achteraan starte was hij veroordeeld tot een achterhoede gevecht samen met Frits Wernsen. Dit gevecht ging een paar ronden aan de gang, het was een mooie strijd, alleen niet voor de plaatsen waar beide coureurs willen rijden. In deze wedstrijd zakte de snelheid van Bas iedere ronde verder in en om verdere motorische schade te voorkomen reed hij de pits in en zat zijn wedstrijd erop.

Vierde plaats
Het seizoen eindigde precies zoals het begon op het kartcircuit van Genk. Frustrerend en een gebrek aan rechtelijnsnelheid. Gelukkig hebben we hier de hele winter voor om aan te werken.
Bas is als 4e geëindigd in de eindstand van het Nederlands kampioenschap.
Op naar volgend seizoen, veel lering trekken uit dit jaar, zodat we er beter, sneller en sterker van worden!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief