Marijke van Dijke, locatiemanager van Kringloop 2e Kans Stalland.
Marijke van Dijke, locatiemanager van Kringloop 2e Kans Stalland. Foto: Jacoline de Boer

Kringloopwinkel 2e Kans viert één jarig bestaan

Door: Sandra Broosus Algemeen

SINT-ANNALAND - Wie denkt aan een kringloopwinkel denkt al gauw aan een muffe donkere winkel. Kringloopwinkel 2e Kans uit Sint- Annaland is zoveel anders als dat. De winkel is schoon, netjes en sfeervol ingericht en viert 1 juli haar éénjarig bestaan.

Marijke van Dijke locatiemanager van Kringloop 2e Kans Stalland had altijd al de droom om een winkel te openen. Vorig jaar raakte zij in gesprek met Arjan van Dijke, beiden zijn ze bestuurslid bij Zorgcoöperatie Anna Zorgt in Sint-Annaland. Tijdens hun gesprek ontstond er gaandeweg het idee om een kringloopwinkel te openen. “Arjan had een leegstaand pand aan de Ceciliaweg op het bedrijventerrein van Sint-Annaland die hij ter beschikking wilde stellen. We hadden zoiets van; een kringloopwinkel op Stalland, zou dat lopen? Al gauw zegde ik toch mijn baan op en in november 2019 stond ik al te verven”, vertelt Marijke.

Droom

Marijke werkte vroeger met mensen met een beperking en later in de kinderopvang. Ze was toe aan iets nieuws. “Ik wilde het werken in een winkel combineren met werken met vrijwilligers en met mensen met een beperking. Dat is echt altijd een droom van mij geweest en nu viel deze mooi in elkaar”, legt Marijke uit.

Pittige periode

Marijke begon zelf met verven en gaandeweg vroeg zij steeds meer mensen om te helpen. De planning was om in maart 2020 open te gaan maar vanwege de Corona was dat niet haalbaar. Marijke vertelt,” Ik ben 1 juli opengegaan, het was een hele pittige periode met al die maatregelen. Vanaf dag 1 liep het heel goed, we wisten gewoon niet wat ons overkwam. Maar een aantal maanden later moesten we alweer sluiten”. Ergens was het een geluk bij een ongeluk want zowel Marijke als een aantal vrijwilligers werden eind december erg ziek. In februari startte Marijke met de verkoop via Facebook. “Het werd toen flink koud en ik had nog veel schaatsen liggen. Ik dacht, weet je wat, ik probeer het gewoon via Facebook. Nou dat heb ik geweten, ik was er zo vanaf”, vertelt Marijke lachend. Eind april mochten alle winkels weer open. Het liep gelijk storm. “Mensen weten de winkel goed te vinden en wij hadden hun echt gemist tijdens de lockdown”.

Vrijwilligers

Marijke heeft een team van 30 vrijwilligers om zich heen die allemaal hun eigen specialiteit hebben. Zo zijn er vrijwilligers die de mooiste dingen van hout maken. Houten trapjes, houten letters en vogelhuisjes, ze draaien hun hand er niet voor om. Volgend jaar zal de winkel uitbreiden waardoor deze twee keer zo groot zal zijn. Ook is Marijke bezig met een dagbesteding op te starten.

Kansrijk

Op 1 juli als het éénjarig bestaan van de winkel gevierd wordt komt Marijke haar grootste droom uit. Met haar eigen onderneming ‘Kansrijk’ biedt zij straks vanuit haar winkel dagbesteding aan. “Ik heb nu al een paar mensen met een beperking, straks hoop ik dat verder uit te kunnen breiden. Ik ben heel dankbaar hoe het gelopen is. Als je kijkt waar we zijn begonnen en waar we nu staan. Ik heb zulke geweldige vrijwilligers, die zijn echt goud waard. Zonder hen zou de winkel niet zo goed kunnen draaien ”, vertelt Marijke.

Feestje

Het éénjarig bestaan wordt vanwege de maatregelen nog vrij klein gevierd. Al is iedereen van harte welkom op 1, 2 en 3 juli voor een bakje koffie of thee met iets lekkers. Na afloop is er een ijsje en voor de kinderen is er een grabbelton.

Anna Zorgt

Zowel vrijwilligers als spullen zijn van harte welkom. Op de Facebookpagina van Kringloop 2e Kans Stalland is meer informatie hierover te vinden. Een groot deel van de opbrengst komt ten goede van Zorgcoöperatie Anna Zorgt die zich inzet voor de gehele bevolking van Sint-Annaland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief