Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Op de werkvloer bij werkvoorbereider Johnny Willeboer

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Johnny Willeboer is bedrijfsleider van Wibro in Heerle, maar op dit moment springt hij tijdelijk bij op de werkvloer. “We zijn op zoek naar een extra werkvoorbereider, zodat we de klanten nog beter van dienst kunnen zijn.” Maar, tot die tijd is hij zelf regelmatig achter zijn computer te vinden is als werkvoorbereider. “Toch is dat eigenlijk het mooiste om te doen”, lacht hij.

Wilde je altijd al in de bouw werken Johnny?
Ja, ik heb een bouwkundige opleiding gevolgd in Vlissingen en ik heb altijd wel gedacht: ‘Ik ga later de bouw in’. Dat heb ik ook van huis uit meegekregen. We hadden thuis een familiebedrijf in kozijnen, dus toen ik nog maar een klein ventje was kreeg ik al gereedschap in mijn handen geduwd. Dat vond ik toen al heel leuk. Het maken van nieuwe dingen. Mensen hebben iets in hun hoofd en dag mag jij dan gaan bouwen, dat is onwijs leuk om te doen.

Ben je na je studie ook in het familiebedrijf gaan werken?
Nee eigenlijk niet. Ik had stagegelopen bij een ander bedrijf en daar ben ik blijven hangen als werkvoorbereider. Dat heb ik een aantal jaar gedaan en toen ben ik voor mezelf begonnen. Dat heb ik van 1999 tot ongeveer 2012 gedaan. De toenmalige situatie heeft ertoe geleid dat ik andere keuzes ben gaan maken en uiteindelijk ben ik bij Wibro terechtgekomen.

Wat doe je eigenlijk als werkvoorbereider?

Onze verkopers gaan langs bij klanten. Wanneer zij iets verkopen, proberen ze samen met de klanten het plaatje wat zij in hun hoofd hebben compleet te maken. Dat dossier komt bij mij op m’n bureau. Ik ga dan nog een keer langs bij de klant om alles in te meten, want bijna alles wat wij doen is maatwerk. Negentig procent van de klussen is renovatie, waarbij een bestaand raam of kozijn vervangen moet worden. Samen met de klant bespreek ik nog hoe ze de afwerking in gedachte hebben. Eenmaal terug op kantoor bestel ik de materialen en maak ik de vertaalslag naar de monteurs. Natuurlijk weten zij hoe je een kozijn moet plaatsen, maar iedere situatie is anders. Een huis van honderd jaar oud is anders opgebouwd dan een huis uit de jaren ‘80. Daarnaast is ook iedere portemonnee van de klant anders, toch verdient iedereen dezelfde aandacht en kwaliteit. Ik zorg dat ze beslagen ten ijs komen en dat de klant ook merkt dat er écht geluisterd is naar hun wensen.

Wat maakt dit werk leuk?
Dat is aan de ene kant de diversiteit in het werk. Het ene moment ben je op locatie bezig en dan weer op kantoor. Je hebt contact met de klanten, met monteurs, maar ook met leveranciers. Je bent echt een spil in het web. Je moet mensen aansturen, maar ook vooruitdenken. Als ik bij klanten langs ga, dan probeer ik ook met ze mee te denken. Komen er bijvoorbeeld gordijnen te hangen, want dan moeten we daar rekening mee houden. Iedere dag is weer anders.

Wat moet je kunnen voor dit beroep?
Bouwkundig inzicht is wel belangrijk in dit werk. Dat helpt je zo enorm. Ik zie meteen hoe een kozijn geplaatst is en hoe ik er mijn nieuwe kozijn in moet zetten. De technieken zijn in de loop van de jaren namelijk enorm veranderd. Dus dat bouwkundig inzicht maakt je werk wel een stuk makkelijker. Is het een vereiste om bij ons aan het werk te komen? Dat niet. Maar, je ontkomt er bijna niet aan. We werken veel achter de computer met AutoCAD, een programma om technische tekeningen mee te maken. Enige ervaring daarmee is wel wenselijk, want je kan het niet meer met pen en papier doen.

Hoe ziet je dag eruit?
We beginnen om 07.15 uur met een bakje koffie en een praatje pot. Daarna sturen we de monteurs op pad. Heb je dat gedaan? Dan ga je de lopende dossiers bekijken. Is er iets verkocht? Dan ligt er een nieuw dossier op je bureau met meteen een datum en tijdstip waarop je een afspraak hebt met de klant. Vervolgens ga je naar die klant toe en dat duurt toch vaak wel een uur of twee. Inmiddels is het lunchtijd en vervolgens ga je, als het even meezit, de tekeningen uitwerken van je afspraak en de kozijnen bestellen en dan lekker naar huis. [n]

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief