Afbeelding

Tholenaar landskampioen onderwater filmen

Door: Daniël van Overveld Algemeen

THOLEN - Doordeweeks is hij schilder, maar ook is hij kampioen Open Nederlands Kampioenschap (ONK) onderwatervideografie 2021. René van der Laan is het zelfs gelukt om dat voor de tweede keer op rij te worden.  

Hij won dit jaar met zijn onderwatervideo genaamd 'The Fish'. Het gaat over een man die zijn oude hobby van duiken herpakt en het steeds meer en meer blijft doen. Hij gaat dieper en blijft langer onder water. Met elke duik voelt hij zich steeds dichter bij het waterleven. De video benadrukt hoe waanzinnig het is hoe je als duiker interacteert met de onderwaterwereld. Het filmpje is te vinden op het YouTube kanaal genaamd Digit Film.

Begin 

Het duiken bij René begon toen een collega hem vroeg of hij een keer mee wilde duiken. De eerste keer vond hij het eigenlijk niet zo leuk, omdat het binnen in een zwembad was. ''In de Bergse diepsluis was het spannender en leuker'', vertelt hij. Tegenwoordig duikt hij zo'n paar keer per week. Hij duikt het hele jaar door, in verschillende Zeeuwse wateren zoals het Veerse Meer en de Grevelingen. Na een tijd begon het duiken te vervelen, maar zijn vrouw had voor hem toen een action cam gekocht. De eerste keer onderwater filmen vond hij toen erg leuk. ''Ik ben mezelf steeds meer gaan specialiseren en uitgebreidere scripts gaan schrijven.'' Hij filmt het hele het jaar door over zijn avonturen in het water. 

Strenge eisen 

Wie denkt met een simpele video het ONK te winnen, heeft het goed mis. Je begint bij de juniors, bedoeld voor duikers met weinig tot geen ervaring met onderwaterfotografie en filmen. Als je daar kampioen wordt, stroom je dan door naar de masters. Deelnemers zijn vereist om een script te schrijven en aan de jury door te geven op welke dag de beelden worden gemaakt.  Ook moet de inzending verschillen van andere video's die de kandidaat vorige toernooien stuurde ''Elk jaar probeer ik met iets nieuws te komen. In het juryrapport staat vaak mijn creativiteit en originaliteit vooraan''. 

WK 

Dit jaar had René de mogelijkheid om naar het WK in Madeira, Portugal te gaan, maar besloot dat niet te doen vanwege de onzekerheid die corona brengt. ''Het WK was in oktober. Mijn vakantie was 2 à 3 keer uitgesteld en in oktober kon het wel doorgaan. Toen heb ik de vakantie boven het WK gekozen.'' Ook volgend jaar kan hij kiezen of hij mee gaat doen aan het WK. ''Maar of ik ga, is ook deze keer afhankelijk van corona en hoe de situatie dan is. ''Naast het ONK en het WK Onderwatervideografie, zou hij ook ooit een onderwaterdocumentaire willen maken. ''Het liefst een documentaire over het onderwaterleven in de Oosterschelde, één van de wateren waar ik graag duik." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief