Afbeelding

Allerlei activiteiten rondom Bevrijding bij museum Memorial 40-45 Kapelle

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Kapelle is op 28 oktober 1944 bevrijd. Rondom de aanstaande 28 oktober zijn er extra activiteiten bij herdenkingsmuseum Memorial 40-45 Kapelle.

Op zaterdagen is het museum aan de Goessestraatweg de hele dag open en in de herfstvakantie zijn er extra openingstijden. Het museum zoomt in op hoe Kapelle en omgeving de Tweede Wereldoorlog meemaakt en op de hulp van de Franse soldaten. Om kinderen bij de activiteiten te betrekken, deelden museumvrijwilligers op alle basisscholen in de gemeente Kapelle kleurplaten uit in groep vier en vijf (foto). “Die kunnen ze op 28 oktober inleveren en kinderburgemeester Steyn Almekinders trekt hieruit drie winnaars”, vertelt Andries Looijen van Memorial 40-45 Kapelle.

In een grote tent bij het museum houdt schrijver Hans Sakkers op donderdag 28 oktober een lezing over de Slag om de Schelde. De aanwezigen horen over de gebeurtenissen bij de Slag om de Schelde, zoals wat er in 1944 in de buurt van Kapelle gebeurde. “Na het globale verhaal, dat gaat over België, West-Brabant en Zeeland en de plannen, de uitvoering ervan en de Duitse reacties erop, komen er meer details over Beveland. Het militaire verhaal is niet enorm groot, maar de gevechten nabij Rilland in de Kreekrakpolder zijn wel een uitgebreid verhaal. Ik laat ook een radio-uitzending uit die tijd horen. Ik heb zo’n tien uitzendingen uit het archief en in een ervan wordt verslag gedaan van de opmars vanaf de Kreekrakdam bij Rilland. Als je die uitzendingen hoort, lijkt het of je erbij bent.”

Kijk voor meer informatie en reserveren voor de activiteiten op www.memorial4045kapelle.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief