Het Orkest Koninklijke Luchtmacht in vol ornaat.
Het Orkest Koninklijke Luchtmacht in vol ornaat. Foto: Paul Tolenaar

Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt op in Kruiningen

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Het jubileumjaar voor vijftig jaar gemeente Reimerswaal - in 2020 - is voorbij, maar de gemeente wil haar inwoners toch nog gelegenheid geven om een feestje te vieren. Op vrijdagavond 29 oktober verzorgt het Orkest Koninklijke Luchtmacht daarom een concert in de Reimerswaalhal in Kruiningen.

Door het coronavirus konden vorig jaar feestelijkheden voor het vijftigjarig bestaan van Reimerswaal niet doorgaan. Ook de vijftigjarige gemeente Kapelle zag dit jubileumjaar in het water vallen. “Omdat het een karig jubileumjaar was, willen we onze inwoners graag nog dit concert aanbieden”, vertelt de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg. “We weten dat er in de gemeente veel liefhebbers van het Orkest Koninklijke Luchtmacht wonen, want het orkest treedt hier wel vaker op en daar is altijd veel belangstelling voor.”

Slagveld

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht viert zelf ook een feestje, want het gezelschap bestaat zeventig jaar. ‘Kort na de Tweede Wereldoorlog werd een muziekkorps opgericht waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren’, staat op de website van het orkest. ‘Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om een groter beroepsorkest te worden. Al in 1955 prees Het Vrije Volk de vooruitstrevendheid van het orkest die past bij “het modernste wapen: de luchtmacht”.’

Sinds de jaren ‘90 profileert het gezelschap zich als orkest voor lichte muziek. ‘Van 1995 tot 2008 boekte het orkest grote publiekssuccessen met theatertours door het hele land. Voor het eerst verzorgde een militair orkest spectaculaire theaterproducties.’ Door het succes van haar modernere repertoire voegden de musici steeds meer populaire liedjes en improvisaties toe aan de programmering. Inmiddels is het orkest uitgegroeid tot een formatie voor pop, jazz en fusion met 48 conservatoriumgeschoolde musici in uniform. ‘Daar waar in het verleden de muziek het verschil maakte op het slagveld, worden wij en onze muziek tegenwoordig anders ingezet. We staan midden in de samenleving. Met onze muziek vertellen wij het verhaal van de luchtmacht/Defensie en verbinden onze wereld met de wereld buiten onze vliegbases. Maar tradities die ons ceremonieel verbinden met de Krijgsmacht behoren ook tot ons DNA.’ Na meerdere naamsveranderingen heet het gezelschap sinds ruim een jaar Orkest Koninklijke Luchtmacht. Voor de samenwerkingen zoekt het orkest tegenwoordig naar populaire artiesten. In Kruiningen treedt het gezelschap op met zanger/acteur Martin van der Starre, bekend van musicals.

Heeft wethouder Verburg met een carrière bij de Luchtmacht en jarenlange ervaring in de muziek zelf ook in het Orkest Koninklijke Luchtmacht gespeeld? “Haha, daarvoor was ik helaas niet goed genoeg”, zegt Verburg, die slagwerker is bij muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert. “Het lijkt me wel een mooi bestaan. Die muzikanten gaan de hele wereld over.”

Het concert op 29 oktober begint om 20.00 uur en een kaartje kost 2,50 euro. Kaartjes zijn te koop bij bakkerij de Gangmaker en het gemeentehuis in Kruiningen, in Waarde bij Sandrina van Iwaarden; tel. 0113-502804 of pimvani@kpnplanet.nl, in Hansweert en Rilland bij supermarkt Spar, in Krabbendijke bij bakkerij ‘t Zand en in Yerseke bij supermarkt Albert Heijn. Reserveren kan ook via voorlichting@reimerswaal.nl of bel 140113 (ophalen en betalen vóór 23 oktober in het gemeentehuis). Bij de ingang van de sporthal wordt het coronatoegangsbewijs gecontroleerd. Kijk voor meer informatie op www.orkestklu.nl en
www.reimerswaal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief