Eigenaar Perry Kentin van LMG strategie+creatie en burgemeester Margo Mulder van gastgemeente Goes.
Eigenaar Perry Kentin van LMG strategie+creatie en burgemeester Margo Mulder van gastgemeente Goes. Foto: Jeroen van Opstal

‘Contacta staat voor ontmoeting, innovatie en inspiratie’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – Gewoonlijk staat hier een gesprek ‘Aan de keukentafel met’ een ondernemer, maar met het oog op de aankomende netwerkbeurs Contacta in de Zeelandhallen in Goes, waarvan Weekblad de Bode mediapartner is, is de rubriek eenmalig omgedoopt tot ‘Op de beursvloer bij’. Eigenaar Perry Kentin van LMG strategie+creatie, het reclamebureau dat Contacta organiseert, directeur Beurzen en Evenementen Jeroen Dona van Libéma, eigenaar van de Zeelandhallen en burgemeester Margo Mulder van gastgemeente Goes blikken vooruit op de driedaagse beurs, die na de afgelasting vorig jaar, nu wel groen licht heeft en gehouden wordt op dinsdag 30 november, woensdag 1 december en donderdag 2 december.

LMG strategie+creatie begint normaal gesproken een week na afloop van Contacta al met de organisatie van de volgende editie. “Nu wisten we pas afgelopen juni dat Contacta dit jaar waarschijnlijk wel kon doorgaan”, vertelt Perry Kentin. Een stuk minder voorbereidingstijd dus, maar daardoor wilden Kentin en zijn collega’s zich niet laten weerhouden. “Een voordeel van corona is dat bedrijven besluitvaardiger blijken over al dan niet deelnemen. Het is verrassend dat ze veel sneller dan normaal ja zeggen. Alle ongeveer driehonderd plaatsen voor exposanten zijn al vol en we verwachten zo’n 24.000 bezoekers. Die animo komt volgens Kentin voort uit het verlangen om elkaar weer fysiek te ontmoeten, nu de coronamaatregelen versoepelen. Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes, waar de beurs als sinds de eerste editie in 1986 plaatsvindt, denkt ook dat het hierdoor een goed bezochte Contacta wordt. “Ik kijk er al naar uit. We hebben het hartstikke gemist om elkaar te zien en bij te praten, toch? Digitaal vergaderen is efficiënt en prima om besluiten te nemen, maar netwerken en elkaar inspireren, lukt zo minder.”

Inspirerend

Dat vindt Mulder juist de kracht van Contacta. Ze is sinds september 2018 burgemeester van Goes en heeft nu twee edities meegemaakt. “Bij mijn aanstelling werd me al verteld dat ik die dagen moest vrijhouden.” Dat advies nam ze ter harte en daar heeft ze geen spijt van. “De grootse opzet van Contacta maakte indruk op me. Het is één groot marktplein. Ook voor deze editie is mijn agenda er volledig op afgestemd. Als je een rondje doet, ben je zo een paar uur verder.”Ze vindt het boeiend om te spreken met standhouders van andere gemeenten, zoals op het Bevelandenplein, en bijvoorbeeld ondernemers schieten haar aan over allerhande onderwerpen. “Contacta heeft echt een makelaarsfunctie. Je merkt dat andere gemeenten met dezelfde uitdagingen te maken hebben als wij en ondernemers lopen ook vaak tegen dezelfde zaken aan, zoals de tekorten op de arbeidsmarkt. Het is hard nodig om bepaalde opleidingsmogelijkheden voor jongeren in Zeeland te verbeteren.” Goed nieuws hiervoor is de komst van de huisartsenopleiding naar Zeeland. “Ook opleiding voor de politie zou zeer welkom zijn.”Ondernemers moeten creatief zijn om oplossingen te bedenken. Daarbij noemt Mulder een positief gevolg van de coronacrisis dat het de vindingrijkheid van ondernemers blootlegt. “Dat vind ik inspirerend en op Contacta kunnen we zo van elkaar leren. Ik ben benieuwd welke ideeën ik ga horen.” Het thema van deze 34e editie van de netwerkbeurs sluit hierop aan: Vergroot je veerkracht. “Nu we met z’n allen uit de coronaellende kruipen, ervaar ik economisch gezien meer veerkracht dan ik had verwacht”, zegt Mulder. “Bedrijven hebben het goed opgepakt.” Goes is goed voor zo’n 28.000 arbeidsplaatsen en groeit, vergeleken met de andere Zeeuwse gemeenten, relatief het hardst van allemaal, zegt Mulder. ““We zijn trots op de bedrijvigheid in Goes en willen op Contacta uitdragen dat het hier goed wonen en werken is. We hopen veel te kunnen vertellen over de mogelijkheden op het nieuwe bedrijventerrein langs de Deltaweg.”

Veerkracht

Ze geeft tegelijkertijd aan dat er ook zorgen zijn, zoals over horecaondernemers die zwaar getroffen zijn door corona. De opzet van Contacta is dat de sprekers en workshops ondernemers op nieuwe ideeën brengen. Zo verzorgt autocoureur Tim Coronel een lezing over verkeersveiligheid en vorige week is de komst van modeontwerpster Olcay Gulsen als spreker bevestigd. “Zij is in haar carrière opgeklommen tot ze haar eigen imperium had. Haar bedrijf is failliet gegaan, maar door haar doorzettingsvermogen is ze teruggekomen. Een mooi voorbeeld van veerkracht”, vindt Kentin.Het thema loopt door het hele programma. “We bieden meer dan alleen een plaats op de beurs”, zegt Kentin over het succes van Contacta, dat zijn bedrijf sinds 2010 organiseert. In de 35-jarige historie is de netwerkbeurs, met uitzondering van vorig jaar, ieder jaar gehouden. Onder de vleugels van LMG is het op alle vlakken gegroeid. “Om te kunnen bestaan, moet Contacta relevant zijn. Daarvoor is het belangrijk dat exposanten hier kennis kunnen opdoen, hun innovaties kunnen tonen en via de sprekers en workshops hun prestaties kunnen verbeteren, zowel persoonlijk als voor hun bedrijf. Voor bezoekers is ons uitgangspunt dat zij hier minimaal vier uur prettig kunnen verblijven.”Hoewel het een zakelijke beurs is, vindt Kentin het sociale aspect ook belangrijk. “Naast het landelijke karakter willen we de lokale kansen meer dan ooit naar voren brengen. We verbinden het bedrijfsleven van Zeeland, Noord-Brabant en Vlaanderen en stimuleren ondernemers door te laten zien dat de buurman op de beurs, zonder dat ze het misschien weten, interessante innovaties heeft waarmee zij ook hun voordeel kunnen doen.”

Hoogtepunt

Na anderhalf jaar zonder beurzen, is Jeroen Dona erg blij dat Contacta weer kan plaatsvinden. “Contacta is voor de Zeelandhallen het hoogtepunt van het jaar”, zegt hij. “De stands zien er altijd prachtig uit en de exposanten staan voor kwaliteit. Contacta is een feest van herkenning en het is fantastisch dat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten. We hebben al enkele beurzen gehad en weten dat het mogelijk is om een veilige beurs te houden. Na de coronacheck bij de entree is het als vanouds gezellig en inspirerend.”

FEITEN & CIJFERS:

Contacta 2021: 34e editie

Aantal exposanten: zo’n 300

Aantal bezoekers: zo’n 24.000

Grootte beursvloer: 10.000 vierkante meter

Eerste editie: in 1986



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief