Afbeelding
Foto: Eva Weller-Verdonk

Wat lees jij deze zomer voor? BoekStart bij de ZB

Door: Advertorial Algemeen

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je kind. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Voorlezen kent namelijk vele voordelen; het stimuleert de taal-spraakontwikkeling, het versterkt de band tussen ouder en kind, het prikkelt de fantasie en het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar kinderen een leven lang plezier van hebben. In de ZB is een speciale plek ingericht voor kinderenboeken. Hier zijn boeken te vinden voor kinderen vanaf 0 jaar, want ook baby’s houden van boeken. Leuke boekentips voor elke leeftijd vind je op www.boekstart.nl.

Wat is jouw naam?
Eva Weller-Verdonk

Wat is de naam van je kindje(s)?
Demian en Vajèn

Wat is de leeftijd van je kindje(s)?
Bijna 6 (8/8) en 3 jaar

Waarom vind je voorlezen leuk/belangrijk?
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van ieder kind; zo leert het kind bijvoorbeeld nieuwe woorden en hoe zinnen zijn opgebouwd. Hier heeft hij/zij veel aan in zijn leventje. Ook stimuleert het fantasie en helpt het ze dingen leren/begrijpen (zoals zindelijk worden). Bovendien vinden kids de één op één aandacht hartstikke fijn. Er zijn dus genoeg redenen om voor te lezen aan je kind.

Wanneer lees je graag voor?
Ik lees altijd voor voor het slapen gaan.

Welk boek is favoriet bij jouw kindje(s)?
Demian de oudste van 6 houdt ontzettend van zoekboeken. Vaak mag hij een aantal dingetjes zoeken in een zoekboek en lezen we dan een van z’n Borre boekjes. Vajèn van 3 jaar wordt graag voorgelezen uit nijntje boekjes. Ook ‘de bobbi boekjes’ doen het goed bij Vajèn.

Wat is jouw boekentip voor andere (groot) ouders en waarom?
Ik vind de Borre boekjes voor kinderen vanaf 5 jaar een aanrader. Ieder boekje behandelt een ander thema wat een rol speelt in het leven van het kind, zoals zwemles, de seizoenen, te laat komen, een monster onder het bed enz. Het is leuk en passend bij de leeftijd van de kids geschreven. Onderaan staan ook altijd een woordje die je kind zelf kan lezen en aan het eind van het boekje staat een woordspelletje die je samen met je kind kunt doen (vaak rijmen). Voor de wat jongere kindjes raad ik nijntje en Bobbi aan. Die boekjes worden geschreven in rijm vorm en behandelen ook telkens een ander onderwerp (op het potje plassen, logeren, bezoek aan dierentuin/speeltuin, tuinieren). Hartstikke leerzaam en leuk dus!

Wat is je favoriete voorleesplek?
In bed. Gezellig samen met je kind voor het slapengaan.

Heb je nog een leuk voorleesmoment dat je met ons wil delen?
Vajèn wil nadat ik haar een boekje heb voorgelezen ook vaak mij even voorlezen. Ze gritst het boekje dan uit mijn handen en vraagt dan, zoals ik dat daarvoor aan haar heb gevraagd, maar dan met zo’n lief kinder stemmetje: mama, hoeveel aapjes zie jij hier? Drie? Ja goed zo, mama. Hihi, dan smelt je toch?



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief