Opgraving Zoutelande 2018
Opgraving Zoutelande 2018 Foto: Johan Elzinga

Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal

Door: Advertorial Algemeen

Eens per maand deelt Johan Elzinga van Luctor et Detector hier verhalen over de mooie dingen die hij vond en vindt op Walcheren. Deze keer: het kustproject, deel 2.

Als het zoeken naar metaal me iets heeft geleerd, dan is het wel het dat je geduld moet hebben. Die nieuwsgierigheid beteugelen als er een mooie vondst in mijn hand ligt en ik deze koste wat kost beter zichtbaar probeerde te maken. Hoe vaak gebeurde het me niet dat ik een flinterdunne zilveren munt doormidden brak omdat ik te hard met duim en wijsvinger de aarde eraf wilde duwen. Net zo vaak als ik me voor het hoofd heb geslagen dus!

Twee keer gevonden
Ik heb geleerd dat je sommige vondsten nog met een laagje (beschermende) aarde er omheen mee naar huis moet nemen om daar pas de eerste reiniging te doen. Thuis afspoelen met kraanwater en voorzichtig borstelen met een speciale, zachte borstel. Het is alsof je de vondst een tweede keer vindt. Eerst op een akker, daarna thuis.

Fietsbel
En alles gaat dan ook mee hoor. Van spijker tot hoefijzer en van stuk lood tot flessendop. Een enkele keer verrast het mij nog wat er in de bak troep zit na het afspoelen. Standaard heb ik een ‘troepjesbak’ in de auto die om de zoveel tijd wordt geleegd. Of na een project. Dan blijkt opeens die platgetrapte fietsbel de achterkant van een zakhorloge te zijn, of die aangekoekte dop toch een munt te zijn. Leuke verrassingen die ik anders niet zou tegenkomen als ik de troepjes zou weggooien, of erger, zou achterlaten.

Na mijn eerste zoekavond in Zoutelande sta ik in mijn keuken en bekijk de gevonden items. Het is een divers zooitje met allerlei munten waarvan ik al enkele herken als echte Zeeuwse Duiten maar ook een mooie vingerhoed en twee ringen waarvan de éne al zichtbaar van zilver is. Daar ligt een mooie rekenpenning en verderop tussen de vondsten een stuk van een horlogesleutel. Het belooft nu al een mooi geschiedkundig plaatje te worden met vondsten van enkele honderden jaren oud. Het doet me goed om te zien dat moeder natuur met haar water, zouten en zuren weinig invloed heeft uitgeoefend op deze vondsten. Ook de bemesting gedaan door boeren is nauwelijks zichtbaar. Des te mooier zullen ze zijn na de reiniging. 

Wegvreten
Ik verheug me al op de volgende dag als ik weer met mijn metaaldetector naar Zoutelande mag gaan, en op de bouwplaats mag zoeken naar deze schatten. De mannen op de bouwplaats hadden mij al verteld dat er morgen een nieuwe diepere laag afgegraven zou worden. Ik popel natuurlijk bij zo’n bericht. Hoe dieper er namelijk wordt gegraven, hoe donkerder de aarde wordt. En hoe donkerder de aarde is, hoe ouder deze grond en des te meer kans om zeer oude vondsten te doen. Daar komt bij dat in diepere aardlagen minder zuurstof aanwezig is, en we weten allemaal dat zuurstof en water nodig zijn om oxidatie te laten ontstaan. Oxidatie is één van de grote vijanden van een metaalzoeker omdat die hele mooie voorwerpen volledig kan wegvreten.

Toestemming
Als ik de volgende dag de vondsten aan het catalogiseren ben wordt ik gebeld door de opdrachtgever met de vraag of ik alweer op het terrein aan het zoeken ben. Nee dus. Het blijkt dat er een ongenode gast met een metaaldetector aan het zoeken is, zonder er toestemming voor te hebben gevraagd. Na de bevestiging dat ik het niet was heeft de opdrachtgever direct actie ondernomen en deze persoon vriendelijk doch dringend verzocht te vertrekken en minder vriendelijk verzocht ook niet meer terug te keren. Nu ik door de showroom in Middelburg steeds meer medezoekers ontmoet, hoor ik jammer genoeg vaker dit soort verhalen. Mensen die denken zonder toestemming het land van een ander te mogen betreden om daar te gaan zoeken. Dat is dus niet de bedoeling.

Een gat in de lucht
Het verhaal over de zoektocht in Zoutelande is nog maar aan een begin. Volgende keer ga ik dieper in op één van de mooiere vondsten die ik heb gedaan op dit bouwterrein. Nu ik er weer aan denk spring ik opnieuw een gat in de lucht. Ik neem je de volgende keer heel graag mee in het verhaal over dié vondst.

Johan Elzinga

Luctor et Detector- De Detectorshop

In 2019 werd het bedrijf Luctor et Detector opgezet door Johan Elzinga. Hij verzorgt onder meer workshops metaaldetectie voor particulieren en bedrijven, verkoopt en verhuurt metaaldetectors, zoekt naar metaal in opdracht en nog veel meer. De showroom is te vinden op het Zusterplein in Middelburg.


www.metaalzoekworkshop.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief