Still video gemeente Middelburg: mensen op het terras van cafe Centrum
Still video gemeente Middelburg: mensen op het terras van cafe Centrum Foto: Zeeuws Archief

Zeeuws Archief lanceert online filmarchief op website

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - Sinds vrijdag 6 augustus 2021 zijn op de website van het Zeeuws Archief films en filmfragmenten te bekijken. Het gaat om maar liefst 319 films en filmfragmenten over Zeeland en Zeeuwse dorpen en steden.

De films en filmfragmenten zijn zeer divers van aard en afkomstig uit diverse collecties. Zo is er onder andere materiaal van de gemeente Middelburg, de familie Van Citters, de Zeeuwse Landbouwmaatschappij (ZLM), het Militair Gezag en de hervormde gemeente te Sint Anna ter Muiden.

Gevarieerd beeldmateriaal
Het filmmateriaal geeft een gevarieerd beeld van het leven in – vooral – de twintigste eeuw. Zo is er beeld te zien van het binnenhalen van de oogst met paard en wagen, de bouw van de haven van Goes, militairen tijdens de Mobilisatie van Zeeland, de Watersnoodramp, de suikerfabriek in Sas van Gent en de landbouwtentoonstelling van de ZLM. Er is ook filmmateriaal van families, zoals van de bekende familie Van Citters uit Schouwen-Duiveland, waar prachtige opnames van te bekijken zijn.

Mogelijkheden bij het bekijken
Bij het bekijken van het materiaal staan aan de rechterzijkant een aantal zoekcriteria. De belangrijkste is de tweede zoekfilter; ‘zichtbaar’; ‘online’ materiaal is overal en door iedereen te bekijken. De keuze ‘studiezaal’ geeft aan dat het betreffende materiaal wegens auteursrechten alleen in de studiezaal van het Zeeuws Archief is in te zien. Er verschijnt in dat geval de tekst: ‘bestand nog niet beschikbaar’. De zoekoptie er onder geeft de collecties weer waaruit het filmmateriaal afkomstig is. De onderste zoekmogelijkheid is of de film al dan niet met geluid weergegeven wordt.

Fine-tunen
Al jaren geleden is het Zeeuws Archief begonnen met het beschrijven en digitaliseren van het filmmateriaal. Zeeuws Archief medewerker Ron Roose is vervolgens aan de slag gegaan met het voorwerk van zijn collega’s en heeft de filmbeschrijvingen en – bestanden klaargemaakt voor presentatie op de website van het Zeeuws Archief. “Dat is een technisch verhaal. Het belangrijkste is dat het nu online staat, maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Bijvoorbeeld met de wijze waarop de films worden gepresenteerd. Je ziet soms een weinig zeggend donker vlak, omdat dat de eerste ‘still’ (stilstaand moment) uit de film is. Het zou mooier zijn als je een meer sprekend beeld uit de betreffende film zou zien”. Ron gaat dus verder aan de slag met het ‘fine-tunen’. In de loop van de tijd zal er meer filmmateriaal online beschikbaar komen. Ook bestaat het idee om de films op fragmentniveau te laten beschrijven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief