Margreet Martens, coördinator Troepgroep Middelburg Zuid
Margreet Martens, coördinator Troepgroep Middelburg Zuid Foto: Wouter Martens

World Cleanup Day 2021

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Op zaterdag 18 september wordt wereldwijd World Cleanup Day georganiseerd. Ook Troepgroep Middelburg-Zuid neemt deel aan deze actie, die duurt van 13.00 tot 15.00 uur en start bij het Palet in Middelburg-Zuid, tegenover het winkelcentrum aan de van Reigersbergstraat.

Handen in elkaar
In inmiddels 180 landen wordt er zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd en vaak ook gedocumenteerd via de Litterati app. Dit geeft waardevolle informatie over het soort afval dat er in het milieu is terecht gekomen. Dat inzicht kan belangrijk zijn bij het vinden van structurele oplossingen. Het initiatief begon in 2008 toen vijftigduizend mensen in Estland de eerste cleanup uitvoerden. Nederland doet sinds enkele jaren mee in samenwerking met de Plastic Soup Foundation en Nederland schoon, die hiervoor de handen in elkaar hebben geslagen. Elk jaar komen er nieuwe landen bij en doen er meer mensen mee, vorig jaar waren dit er twintig miljoen wereldwijd. Het is hoopgevend dat zoveel mensen zich inzetten voor een betere leefomgeving.


Meedoen
Als u mee wil doen kunt u uw actie aanmelden via de website van Nederland schoon, of daar zoeken bij welke actie u kunt aansluiten. Voor informatie kan er contact opgenomen worden met Margreet Martens van de Troepgroep Middelburg-Zuid via het emailadres reisje.m@zeelandnet.nl. Deze Troepgroep heeft nog plaats voor nieuwe leden. Het is een gezellige club die al mooie resultaten heeft bereikt. Elke keer als zij de straat opgaan ontvangen ze complimenten en hebben ze leuke gesprekken. Wilt u aansluiten bij een groep in de stad of zelf een Troepgroep opzetten in een wijk waar er nog geen is, dan is dit ook mogelijk. Woont u elders dan kunt u ook contact opnemen met de gemeente of het wijkteam en vragen naar de mogelijkheden.

Margreet Martens: “niet alleen ligt er afval op straat maar er is ook veel afval in de digitale wereld. Met het verwijderen van overbodige apps, videos, bestanden en het afzeggen van nieuwsbrieven kunnen we samen ook ons C02 aandeel sterk verminderen. Het is niet zo zichtbaar en merkbaar maar er is een groot voordeel mee te behalen en je kan er ook een hoop tijd mee besparen. Samen kunnen we veel doen om onze omgeving mooier te maken en onze ecologische voetafdruk te verlagen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief