Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

World Press Photo 2021 in de Oostkerk

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Op vrijdagavond 20 augustus opende Freek de Jonge de World Press Photo-tentoonstelling in de Oostkerk. De cabaretier benadrukte dat mensen de tijd moeten nemen om de foto’s te bekijken. “Voor een goede verstaander is een half woord genoeg. Maar een halve blik is voor deze tentoonstelling veel te weinig.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De 64ste editie van World Press Photo is gewonnen door de Deense fotograaf Mads Nissen. Hij fotografeerde in Brazilië Rosa (85) die verpleegster Adriana omhelst door een knuffelscherm van plastic. Vanwege de Covid-19 pandemie zijn de twee van elkaar gescheiden, maar kunnen middels plastic mouwen hun armen om de ander slaan. De randen van het plastic lijken vleugels te vormen, waardoor de foto een beeld van hoop en kracht geeft. “Aan de foto’s van deze tentoonstelling kun je zien dat onze zorgen groter zijn dan vroeger,” zegt Freek de Jonge. “Kijk wat er aan de hand is in de wereld, het is godsgeklaag. Niemand ontspringt de dans, dus dans.” De boodschap van hoop is ook terug te vinden in de winnende serie, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Antonio Faccilongo. Hij legde in Palestina vast hoe gezinnen de oorlog beleven en welke invloed dat heeft op hun leven. De meest uitspringende foto uit de serie is die van een maatpak wat midden in de kamer hangt. De eigenaar zit al jaren gevangen, maar zijn schoenen staan nog altijd alsof hij er net uitgestapt is. Doordat het pak erboven hangt zie je zijn aanwezigheid, terwijl hij er niet is. 

Onder druk
Laurens Korteweg, hoofd tentoonstellingen van World Press Photo, vertelt over het belang van persvrijheid. “De persvrijheid staat onder druk. Met deze wedstrijd willen we visueel journalisten een podium bieden. Hun foto’s geven een blik op de wereld die je anders niet zou zien. Ze nodigen uit tot reflectie en helpen je de wereld beter te begrijpen.” De onderwerpen van de wedstrijd zijn uiteenlopend van milieu tot sport en van hedendaags nieuws tot lange termijn projecten. Er zitten foto’s bij over de rellen rondom de dood van George Floyd, de natuurramp in de Filipijnen, het leed van varkens in de vleesindustrie, een sprinkhanenplaag, een Armeense soldaat in een loopgraaf, basketballers, de ongelukkige val van wielrenner Dylan Groenewegen en veel beelden die betrekking hebben op de corona-pandemie. De expositie is in meer dan veertig langen te bezichtigen, waar overal dezelfde tentoonstelling hangt. “Omdat persvrijheid zo belangrijk is, willen we een ongecensureerd beeld naar buiten brengen. Dit is hoe het er in de wereld voor staat.”

‘Neem de tijd, dan komt het binnen’
In de stad van de vrijheid is de Oostkerk een uitstekende locatie voor de World Press Photo tentoonstelling. De manshoge schermen zijn zo opgezet dat je iedere foto van een afstand, maar ook van dichtbij, kunt bekijken. Jan Versteeg, lid van Raad van Toezicht Stichting Oostkerk nodigt iedereen uit naar de Oostkerk te komen. “Neem de tijd om naar de foto’s te kijken, want dan komt de boodschap beter binnen. We zijn blij en trots dat we deze tentoonstellingen kunnen tonen, niet in de laatste plaats door de financiële steun van vele instanties en donaties. Vorig jaar hadden we ruim vier duizend bezoekers en hopelijk behalen we dit jaar hetzelfde resultaat.”

De tentoonstelling is tot en met 19 september te bezoeken door een tijdslot te reserveren via tickets.deoostkerk.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief