Afbeelding

Tante Kookt voortaan in (bijna) het hele land

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het begon als een coronakindje van Martijn van de Woestijne en zijn compagnon René Willems van SEC cateraar: Tante Kookt. In maart is Tante Kookt begonnen met de thuisbezorging van complete Molukse maaltijden. Het bleek zo’n succes te zijn dat Tante Kookt nu ook in de rest van Nederland aan huis bezorgd wordt. “Alleen de Waddeneilanden redden we niet”, vertelt Martijn van de Woestijne. “Maar in de rest van het land bezorgen we voortaan ook iedere vrijdag.”

DOOR JOEP BREMMERS

SEC catering bestaat sinds 2001 en is huisleverancier van onder meer de provincies, de gemeentes Vlissingen en Veere, Omroep Zeeland, Amels en verschillende bedrijven in Vlissingen-Oost. “Partycatering is op dit moment lastig”, legt Van de Woestijne uit. “Dus tijdens de coronacrisis hadden we de tijd om iets nieuws te bedenken.

Coronakindje
We hebben erover gedacht om een rol te spelen in het behoud van het Moluks restaurant Havendorp. In de maanden november en december hebben we veel samen gedaan maar uiteindelijk zijn we er niet mee door gegaan. Tante Kookt is toen geboren, een coronakindje dus.” Het idee is ontstaan uit de groeiende vraag om op een andere manier thuis te eten, wel eten laten bezorgen maar geen pizza, shoarma of friet. “Een aantal van onze medewerkers hebben Molukse roots, dus dat we juist op Molukse maaltijden zijn uitgekomen was geen moeilijke keuze.”

Vier maaltijden
Het concept van Tante Kookt is eenvoudig. Er is keuze uit vier complete Molukse maaltijden die in Vlissingen en in de rest van Zeeland wordt al zes dagen in de week bezorgd en kunnen maaltijden zelfs op alle dagen van de week worden afgehaald. Vanaf nu wordt er op vrijdag ook in de rest van het land bezorgd. “De maaltijden worden bij ons in de keuken gekookt voor de ‘tantes en ooms’, alles volgens traditionele familierecepten”, vertelt Van de Woestijne. “Daarna wordt het netjes verpakt en behandeld met een speciaal gas zodat het langer houdbaar blijft. En aangezien transporteurs tegenwoordig ook gekoeld bezorgen kunnen we ook in de rest van het land maaltijden bezorgen. Er zit een handleiding bij de maaltijden waarin precies staat beschreven wat warme en wat koude gerechten zijn en hoe het moet worden opgewarmd.”

Thuis uit eten
Volgens Van de Woestijne is deze manier van maaltijdbezorging een trend aan het worden. “De reacties zijn overweldigend. Elk gerecht heeft een eigen smaal en verhaal. Op Walcheren en in Beveland worden al wel kwalitatief goede maaltijden op deze manier bezorgd maar voor bijvoorbeeld Zeeuws-Vlaanderen is het nog vrij nieuw. We hebben de eerste maanden gebruikt als proefperiode om het concept lokaal uit te rollen. Dat is goed gegaan en nu maken we de stap naar landelijk.”

Scootertjes
Van de Woestijne heeft een transporteur in Waalwijk gevonden die ook aan gekoelde huisbezorging doet. “Alleen de Waddeneilanden lukt niet. Het is een hele andere manier van eten bestellen. Chef-koks als Ron Blaauw en Sergio Herman doen dit ook al. Je gaat eigenlijk uit eten in je eigen woonkamer. Het is dus niet iets dat je last-minute kunt laten bezorgen en we gaan ook niet op scootertjes rijden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief