Jolien Jobse
Jolien Jobse Foto: Ellen De Vriend

Kleding ruilen via een doorgeeftas

Door: Ellen De Vriend Algemeen

MIDDELBURG – Een ander blij maken met broeken, shirts en jurken die je zelf niet meer draagt en zelf tweedehands parels scoren uit de doorgeeftas. Het is een voordelige en duurzame manier om je garderobe te vernieuwen. In Middelburg en Veere zijn twee kettingen waar nieuwe deelnemers welkom zijn. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Nichon Glerum begon de eerste Kettingkledingruil in Amsterdam omdat tijdens corona van kledingruilfeestjes geen sprake kon zijn. Haar concept is overal in het land gedeeld. Jolien Jobse uit Middelburg las vorig jaar in De Bode over een Kettingkledingruil in Middelburg en sloot zich daarbij aan omdat ze van rommelen houdt en bijna tien jaar in een kledingkringloopwinkel heeft gewerkt. “De oorspronkelijke groep werd te groot en is gesplitst in een voor vrouwen met kledingmaat S-M en een met kledingmaat L-XL,” legt Cindy te Ronde uit. Samen met Eline zwaait zij de scepter over de kledingketting maat S en M, waaraan nu zeventien vrouwen meedoen. Jolien coördineert sinds juni de groep met de grotere kledingmaten, maar in die tassen gaan inmiddels weer alle kledingmaten en ook schoenen. Haar groep bestaat uit tweeëntwintig vrouwen uit Middelburg, Koudekerke, Arnemuiden, Serooskerke, Veere en Westkapelle. Ze kent alle vrouwen niet persoonlijk en vindt de afstand tussen sommige adressen te groot. Daarom zoekt ze meer deelnemers.

Spooktas
Bij Jolien gaan drie tassen van boven naar beneden op de deelnemerslijst, een tas gaat andersom en dan is er nog een spooktas met heren- en kinderkleding, waaraan niet iedereen meedoet. Bij Cindy rouleren zes kledingtassen en ook daar is een spooktas, die de omgekeerde route volgt. Wat in een tas zit is volgens de dames erg verschillend. “Vaak zitten er zeker twintig items in. Kleding van Primark tot echte merkkleding. We hebben tassen gehad met veel broeken en shirts en de laatste keer zaten er meer jurkjes in. In een apart tasje zitten sieraden,” vertelt Jolien die het nog steeds leuk vindt om te kijken wat er in een tas zit. Ze zou elke week wel een tas willen krijgen, maar het is een kwestie van geduld.

Pillen
Via de respectievelijke Whatsapp-groepen vragen de dames om te zorgen voor een mix van maten, zodat de tas voor iedereen leuk blijft. Ook dat de kleding niet alleen schoon en heel is maar ook niet vol met pillen (red: bolletjes pluis) zit. Via de app delen sommige vrouwen ook hun vondsten. “Zodra er een tas bij je wordt gebracht, heb je een week om eruit te halen waar je blij van wordt. Je stopt erin wat je zelf niet meer draagt en brengt de tas, na een afspraak via de app, naar het volgende adres. Het hoeft niet een op een. De ene keer pak je wat minder en geef je meer, of andersom,” aldus Jolien. Haar groep (alle maten) heeft nog veel ruimte. In de groep van Cindy en Eline (maat S-M) zijn nog slechts een paar plaatsen vrij.

Wie wil meedoen kan bellen naar Jolien (06-8475 1542) of Eline (06-5717 3704). 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief