Veteranen dragen het nieuwe herdenkingskruis door de duinen van Valkenisse.
Veteranen dragen het nieuwe herdenkingskruis door de duinen van Valkenisse. Foto: Jacqueline Sinke fotografie

Nieuw herdenkingskruis geplaatst in Valkenisse

Door: Joep Bremmers Algemeen

VALKENISSE -  Afgelopen zaterdag is in de duinen van Valkenisse een nieuw herdenkingskruis geplaatst op de plaats waarop 11 en 19 september 1944 zes mannen zijn geëxecuteerd door de Duitse bezetters. Het nieuwe kruis is er gekomen op initiatief van veteraan Colin Bal en de gemeente Veere. Het vorige kruis stond er sinds november 1979 en was vervallen geraakt door de invloed van weer en wind.

Het kruis in de duinen van Valkenisse markeert de plek waar op 11 september 1944 vijf mannen zijn geëxecuteerd: André Pierets (39), Albert De Colvenaer (46) en Yvan De Colvenaer (17) uit Zelzate, Andries Pieter Dieleman (36) uit Wissenkerke en Willem Niesthoven (28) uit Middelburg. Op 19 september werd ook Johan van der Weij (19) uit Middelburg in de duinen standrechtelijk geëxecuteerd. De mannen werden verdacht van het bieden van hulp aan een Britse piloot en sabotage. Na de oorlog zijn de stoffelijke overschotten van de zes mannen opgegraven en elders herbegraven. De plek van de executie werd aanvankelijk gemarkeerd met een houten kruis. Op initiatief van timmerman Pieter Schreijenberg is dit kruis in november 1979 vervangen door een kruis van beton.
Inmiddels was ook het tweede kruis dusdanig verweerd dat het nodig aan vervanging toe was. Het nieuwe kruis is gemaakt door leerlingen van Scalda in Vlissingen en is afgelopen zaterdag door een aantal veteranen in de duinen gezet. Daarnaast is er een nieuw informatiebord geplaatst waarop het verhaal van de zes geëxecuteerden staat vermeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief