Erwin van der Linden.
Erwin van der Linden.

Ondernemerscolumn Erwin van der Linden: Ondernemen in coronatijd

Door: Britta Janssen Algemeen

Op 27 februari 2020 is een eerste besmetting met het coronavirus in Nederland bekend. Op dat moment weet niemand nog wat dit COVID-19 virus precies inhoudt en welke gevolgen ons te wachten staan. Al snel wordt duidelijk dat dit virus niet een ‘gewoon’ griepje is, waar wij snel vanaf zullen zijn. Half maart van dat jaar gaat Nederland voor het eerst op slot. Het hele land zit in onzekerheid, wat gaat er gebeuren? En hoe moet het bijvoorbeeld verder met de bedrijven die hierdoor hard geraakt worden?

‘Onze Mark’ en zijn demissionaire kabinet komen toch vrij snel met een aantal oplossingen, al zijn niet alle maatregelen meteen even goed uitgedacht. Zo worden de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) in het leven geroepen om bedrijven te helpen met hun personeelskosten en de vaste lasten. Toen dit in het nieuws kwam, dacht ik ‘Gelukkig, we krijgen steun van de overheid, zodat we door deze moeilijke periode heen komen.’ Op dat moment waren wij namelijk net gestart, dus weinig omzet, maar wel alle kosten.

Al snel komen wij erachter dat de steunpakketten niet gemaakt zijn voor startende ondernemers of ondernemingen die pas zijn overgenomen. Door bepaalde voorwaarden val je hierdoor precies tussen wal en schip en kun je geen aanspraak maken op de steunpakketten die hiervoor bedoeld zijn. Gelukkig stelt het kabinet regelmatig hun steunpakketten bij. Ook de voorwaarden veranderen mee, waardoor ook andere bedrijven - dus ook wij - toch steun kunnen aanvragen, steun die deze bedrijven ook horen te krijgen, net als de andere.

Ondertussen zijn we ruim anderhalf jaar, twee lockdowns en zes NOW’s verder en hebben veel bedrijven het tot nu toe gered. Sterker, in ruim twintig jaar is het aantal faillissementen nog nooit zo laag geweest. Zelf denk ik dat de klap nog moet komen, door bedrijven die hun belastingen hebben mogen doorschuiven en door personeeltekort in de sectoren die dicht moesten. Dat laatste is nu in de horeca een groot probleem en dat is niet zomaar opgelost.

Zelf kijken wij momenteel samen met het UWV naar een nieuwe methode om aan personeel te komen. ‘Denk jij dat je goed genoeg bent voor een openstaande vacature? Kom dan maar langs en laat maar zien!’ Zo luidt het motto van ‘open hiring’. Zonder een sollicitatiegesprek kun je beginnen in de functie die jij aangeeft te kunnen vervullen.

De lockdowns zijn voor veel mensen een persoonlijke aanslag op hun sociale leven. Ouderen die al niet veel contact hadden kwamen in een isolement terecht en jongeren die de tijd van hun leven behoren te hebben, met bijvoorbeeld eindexamenfeesten en ontgroeningen, zagen deze momenten in duigen vallen. Voor deze laatste groep vind ik het nog wel het ergst. Zij missen naar mijn inzicht het meeste en krijgen deze tijd ook niet meer terug. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat lockdowns en steunpakketten tot het verleden behoren en weer doen waar we goed in zijn; ondernemen!

Erwin van der Linden
Hotel Brasserie Smits



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief