Sylvana is vrijwillige brandweervrouw.
Sylvana is vrijwillige brandweervrouw.

‘De brandweer kan altijd vrijwilligers gebruiken’

Door: Britta Janssen Algemeen

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit deel is Sylvana aan het woord. Zij werkt bij de Veiligheidsregio Zeeland en bij de vrijwillige brandweer.

Hoe ik Zeeland veilig maak?
“Ik ben facilitair medewerker bij Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Deze functie is heel gevarieerd, van bestellingen plaatsen tot storingen aan brandweerkazernes verhelpen en alle overige facilitaire taken die je maar kunt bedenken. Samengevat zorg ik ervoor dat de brandweer en collega’s binnen de VRZ hun werk goed kunnen uitvoeren. Naast mijn kantoorfunctie draai ik dagdiensten en ben brandweervrijwilliger op de Post Torenweg in Middelburg. Dit maakt het werk nog leuker, je weet nooit wanneer de pieper gaat. Zo kan het zijn dat je in een vergadering zit, en wordt opgeroepen. Dan ga ik natuurlijk direct de deur uit. Dit maakt het werk zeer afwisselend!”

Waarom ik dit doe?
“Ik hoorde via via van het bestaan van de jeugdbrandweer en ben toen een avond gaan kijken bij de jeugdbrandweer in Middelburg. Ik was gelijk overtuigd dat dit echt iets voor mij was! Toen ik bij de jeugdbrandweer zat, zocht ik een stageplaats voor mijn opleiding Management Assistente. Die vond ik bij de toenmalige brandweer Stadsgewest Vlissingen-Middelburg. Deze stage beviel mij zo goed dat, toen er aan het einde van mijn stageperiode een functie vrijkwam bij Veiligheidsregio Zeeland, ik heb gesolliciteerd op die vacature. Zo zit ik niet alleen bij de vrijwillige brandweer, maar heb ook een mooie kantoorfunctie binnen de VRZ. Zo is mijn werk perfect te combineren met het werk als brandweervrouw!”

Hoe is het als brandweervrouw in een ‘mannenwereld’?
“Een mannenwereld? Je merkt dat er steeds meer vrouwen bij de brandweer komen. Zelf vind ik het super om met mannen samen te werken. Er zijn meerdere voordelen aan een gemengde groep. Met een mix van vrouwen en mannen heeft iedereen een andere specialiteit en discipline. Zo heb je voor elke situatie de juiste persoon. Je bent gewoon één van de cruciale personen van de groep, of je nou man of vrouw bent! En laten we ervoor zorgen dat dit beeld van een mannenwereld verdwijnt. Ik zou zeggen, meld je aan!”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
“Probeer in alle situaties, hoe moeilijk het soms ook is, rustig te blijven. Doe wat je kan om jezelf in veiligheid te brengen. Bel daarna de hulpdiensten als dit nodig is. Denk aan gevaarlijke situaties die kunnen voorkomen en neem voorzorgsmaatregelen, zoals een veiligheidshamer en brandblusser voor de auto en een rookmelder en vluchtplan voor in huis.”

Brandweer Zeeland is altijd op zoek naar vrijwilligers. Nieuwsgierig? Ga kijken bij de post in jouw buurt. Meer info: zeelandveilig.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief