Kunstwerk Papa’s deur
Kunstwerk Papa’s deur Foto: Marielja ten Bruggencate

Kunstwerk ‘Papa’s deur’ verrijkt de algemene gedenkplaats

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Bij de algemene gedenkplaats op de Middelburgse begraafplaats is vrijdag het kunstwerk ‘Papa’s deur’ onthuld. Het kunstwerk is geschonken aan de begraafplaats om vermiste personen te gedenken en achterblijvers een plek te geven waar ze naartoe kunnen om hun dierbaren te herdenken.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Op het bankje bij de algemene gedenkplaats strijkt een vlinder neer. De dagpauwoog rust in het zonlicht en wacht tot de familie van Peter Romkes komt aanlopen; dan vliegt ze op. De Middelburger Peter Romkes verdween op 9 oktober 1987, vierendertig jaar geleden. Zijn vrouw en vier kinderen bleven achter in onzekerheid, hopend dat Peter op een dag weer terug komt. Dit gevoel werd in 2003 door kunstenaar Cemal Demir vormgegeven in het kunstwerk ‘Papa’s deur’. De totstandkoming was onderdeel van een samenwerkingsproject tussen de Vereniging Achterblijvers na Vermissing en het Tros-programma Vermist. Vijftig kunstwerken werden gemaakt voor families die achterbleven na de vermissing van hun geliefde. Hans Romkes was een van de mensen voor wie een kunstwerk werd gemaakt.

Sinds 2003 stond het kunstwerk ‘Papa’s deur’ in de tuin van Hans. Toen er plannen kwamen om terug naar Middelburg te verhuizen zochten Hans en zijn familie een nieuwe plek voor het kunstwerk. Ze namen contact op met de Middelburgse begraafplaats en spraken hun wens uit om het kunstwerk te schenken en te laten plaatsen bij de algemene gedenkplaats, zodat het een bredere bestemming krijgt en andere achterblijvers kan steunen met de gedachte dat zij niet alleen staan in hun verdriet.

Op dit moment zijn er in Nederland 257 volwassenen en 29 kinderen vermist. Het aantal achterblijvers is een veelvoud. Tussen hoop en vrees is het moeilijk een weg te vinden om verder te gaan. Jaren verstrijken, het gemis verandert, maar het gaat nooit helemaal weg. Hoop, wanhoop, schuldgevoel, boosheid en verdriet zijn emoties waar eenieder op een eigen manier mee omgaat. Er blijft onduidelijkheid en dat maakt het rouwproces zo lastig. “Zowel voor achterblijvers van een vermissing, als voor mensen die dierbaren hebben verloren, die in de buurt geen graf hebben waar ze diegene kunnen herdenken, is een plek als deze belangrijk,” vertelt Christine Reule, bedrijfsleider begraafplaatsen en crematorium van de gemeente Middelburg. “Om die reden is er al jaren een algemene gedenkplek op de begraafplaats. Op deze plek is ‘Papa’s deur’ een welkome aanvulling.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief