Bovenste rij: Skyler en Loïs (CSW Van de Perre)?Onderste rij: Fleur, Flore, Olivia, Chessa (Archipelschool Het Talent)
Bovenste rij: Skyler en Loïs (CSW Van de Perre)?Onderste rij: Fleur, Flore, Olivia, Chessa (Archipelschool Het Talent) Foto: Marielja ten Bruggencate

Twee Stadstekenklassen gaan Middelburg natekenen

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – De Teeken Akademie heeft op donderdag 7 oktober bekendgemaakt welke schoolklassen zich het komende schooljaar Stadstekenklas mogen noemen. Onder begeleiding van verschillende tekenaars mogen de leerlingen hun visie op Middelburg vastleggen in getekend beeld. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De tekengeschiedenis van Zeeland moet levend gehouden worden, vindt het bestuur van Stichting Teeken Akademie. Sinds 1778 heeft de stad een eigen teken college, waarbij mannen en jongens les kregen in het tekenen. In die tijd bestond tekenonderwijs uit lessen die begonnen bij het tekenen naar prent, dan naar pleister, oftewel een gipsen model, en dan naar model. Het tekenonderwijs zoals dat rond 1800 georganiseerd was, is de basis voor de tekenlessen die Leen van Duivendijk en Liesbeth Labeur gaan geven aan de Stadstekenklassen van 2021/2022. 

Joelen
De leerlingen van groep 6 van Archipelschool Het Talent en de leerlingen van tweetalig onderwijs gymnasium 2 van CSW Van de Perre wisten niet of zij tot Stadstekenklas benoemd zouden worden toen zij op donderdag naar het auditorium van het Zeeuws Archief kwamen. Wethouder Carlo Doorn las het juryrapport voor waaruit bleek dat er niet een klas, maar twee klassen benoemd werden. Beide klassen vertegenwoordigen een eigen categorie: primair- en voortgezet onderwijs. De leerlingen joelden en juichten toen ze de uitslag hoorden.


Oost-Indische inkt
Kunstenares Liesbeth Labeur vertelt wat de scholen te wachten staat. “We gaan een koper gravure maken, gipsen beelden natekenen in het Zeeuws Museum en we gaan de Lange Jan bezoeken.” Olivia (9), uit groep 6 van Archipelschool Het Talent, schrikt als ze hoort dat ze de Lange Jan gaan beklimmen om het uitzicht over Middelburg te kunnen vastleggen met tekenpotlood. “Ik heb hoogtevrees, maar ik heb er ook heel veel zin in.” Haar ogen stralen. Net als die van Fleur (9) “Op vakantie in Denemarken heb ik de zee getekend.” Voor de aanmelding als Stadstekenklas moesten de leerlingen eigen werk inleveren bij de jury. “Wij hebben in de klas huizen getekend en met Oost-Indische inkt luchten geschilderd,” vertelt Chessa(9). De leerlingen van CSW Van de Perre, uit gymnasium 2, hebben het iets anders aangepakt. Zij hadden al veel tekenwerk liggen. De klas viel op bij hun kunstdocent, waarna zij de mentrix aanspoorde om de klas op te geven als Stadstekenklas. Loïs (13) laat zich graag inspirerend door de dingen om zich heen. “Ik heb met waterwerf een boekenlegger gemaakt en ook heb ik een moderne versie van het bekende schilderij Meisje met de parel getekend. Op mijn tekening draagt ze een hoody en heeft ze een hoge paardenstaart op haar hoofd.” Ook voor haar vriendin Skyler is het niet moeilijk om inspiratie te vinden. “Ik teken van alles. Met potlood, verf, maar ook op de computer. Zo maak ik anime-characters voor bij het verhaal dat ik aan het schrijven ben.”

Anders dan fotografie
“Doordat jongeren de wereld om zich heen anders bekijken dan wij, en andere stijlen hebben dan wij, is het zo waardevol om hun werk vast te leggen voor de toekomst,” vertelt Labeur. “We gaan de moderne invalshoeken dan ook gebruiken tijdens de tekenlessen. Ik kijk ernaar uit om de Lange Jan in anime-stijl te zien.” Arnold Wiggers, voorzitter Stichting Teeken Akademie, vult aan: “Met een tekening kun je de wereld weergeven zoals jij hem ziet. Je kunt dingen toevoegen, of weglaten. Met fotografie kan dat niet. Daarom willen wij het Zeeuwse kunstenaarsklimaat versterken en jongeren motiveren om te gaan tekenen. Voor nu en voor de toekomst, zodat mensen later de tekenschriften van de leerlingen in het archief kunnen bekijken en zien hoe de jongeren hun stad zagen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief