Laura Rimoud
Laura Rimoud Foto: Edwin Mijnsbergen

Op weg naar Santiago de Compostella

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Hoeveel wandelliefhebbers de stad Middelburg telt is niet bekend, maar het moeten er behoorlijk veel zijn. Eén ding is zeker: de belangstelling voor de activiteiten van Stichting Middelburg Beweegt is nog steeds groot. Bij een recent bezoek aan de organisatie, voorafgaand aan een wandeling in de omgeving van Nieuw-Middelburg, telde ik meer dan veertig deelnemers. Ze waren allemaal even enthousiast.

 

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Een van de deelnemers was Laura Rimoud, met wie ik eerder al had kennisgemaakt na een tip van Piet Kraan, die me schreef dat hij bij zijn eigen ommetjes regelmatig een wat oudere dame ‘door de Middelburgse dreven’ ziet lopen. “Ze is van plan om vanuit Middelburg naar Santiago de Compostella te gaan wandelen”, voegde hij eraan toe.

368 uur
Daar wilde ik wel eens iets meer over weten. De routes van Middelburg Beweegt zijn al heel wat, en dan gaat het nog maar om vijf of tien kilometer. De snelste route naar Santiago is volgens Google Maps 1789 kilometer. Daar wordt zo’n 368 uur wandelen voor gerekend! Laura bleek haar verhaal best te willen doen. Ze legde uit dat ze sowieso al graag wandelt. Het plan om de de pelgrimstocht te gaan lopen kwam in haar op nadat ze afscheid had moeten nemen van haar geliefde hondje, een teckel. Toen besloot ze in training te gaan, zodat ze op 1 april volgend jaar goed voorbereid kan vertrekken.

Iedere dag bellen
Natuurlijk komt er bij zo’n tocht wel wat meer kijken dan alleen training. Je moet ook de route bepalen, en een planning maken. Laura wil zo’n dertig kilometer per dag afleggen, en rekent op een tocht van ongeveer drie maanden. Ze slaapt in B&B’s en zogenoemde refugio’s. Om de tien kilometer wil ze iets eten. Rond 16.00 uur zal ze op zoek gaan naar een slaapplaats. In het donker lopen probeert ze uiteraard te vermijden. Ze zorgt ervoor dat ze dubbele GPS bij zich heeft, en een opgeladen telefoon, want ze heeft haar dochters wel moeten beloven dat ze iedere dag even belt.

Het is een flinke uitdaging voor Laura, om dit te gaan doen, maar ze verheugt zich enorm op het avontuur. De relatief korte afstanden van de wandelclubs in Middelburg en Vlissingen loopt ze ook nu nog - of juist nu - nog even enthousiast mee als altijd. Het gaat haar daarbij misschien ook wel niet om beweging en training alleen. Het sociale element van de wandelclubs speelt ook een rol. 

3500 Nederlanders
Er zijn overigens best veel mensen die pelgrimsroutes lopen. Op de site van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is te lezen dat er in 2017 meer dan 3500 Nederlanders aankwamen in Santiago de Compostella. In totaal waren er dat jaar meer dan 350.000 aankomsten. Die mensen lopen lang niet allemaal dezelfde afstand als Laura. Je kunt bijvoorbeeld ook in Frankrijk beginnen, of in Spanje. Er zijn vele routes die naar het bedevaartsoord leiden.

Mensen die zo’n tocht ook overwegen kunnen er alles over lezen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, www.santiago.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief