Drummer en drumleraar Jaimy Quite.
Drummer en drumleraar Jaimy Quite. Foto: Annet Eekman

Drumschool van Jaimy Quite bestaat tien jaar

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Drummer en drumleraar Jaimy Quite (50) viert deze maand het tienjarig bestaan van zijn Drumschool Quite. De drumschool is gevestigd en een van de oefenruimtes in de roemruchte boerderij van boer Vos aan de Schroeweg in Oost-Souburg. “Ik geef 1.500 drumlessen per jaar, dus reken maar uit, in die tien jaar heb ik hier al 15.000 lessen gegeven.”

DOOR JOEP BREMMERS

Quite is bepaald geen onbekende in de Vlissingse muziekwereld, sinds jaar en dag heeft hij in talloze bands gezeten. Hoewel hij inmiddels alweer zes jaar in Tilburg woont geeft hij drie dagen per week les in Oost-Souburg. “Op de een of andere manier regelt zich dat zo in mijn leven”, vertelt Quite. “Toen ik in Amsterdam woonde werkte ik in Scheveningen. Maar blijkbaar werkt dat goed voor mij om privé en werk op twee verschillende plekken te hebben. Ik kom altijd met de trein naar hier en onderweg maak ik mijn hoofd leeg en dan wandel ik van het station naar hier en dan kan ik me puur en alleen op het drummen richten.”

Broer Brian
“Ik was 12 jaar en vrienden van mij hadden een bandje en ze zochten nog een bassist. Maar ik ben linkshandig en pakte die bas al meteen verkeerd op en ze zagen meteen dat dat dus niks ging worden”, vertelt Quite. “Maar ze hadden ook een drummer nodig. Dus ben ik achter het drumstel gaan zitten, iemand heeft me snel een eerste les gegeven en daarna was het aftellen en spelen.” Daarmee was de liefde voor het drumstel geboren. “Mijn broer Brian had een elektrische gitaar en een klein versterkertje. Ik een snaredrum en een hi-hat, en zo zijn we op zijn zolderkamer begonnen. Het te gekke is dat we nog altijd samen op het podium staan, geweldig vind ik dat. School vond ik allemaal niet zo interessant, maar ja, ik had dat drumstel. Dus wat ik verder wilde in mijn leven was meteen duidelijk.”

Hans Cleuver
Voordat Quite zijn eigen drumschool begon heeft hij tien jaar les gegeven bij de bekende drumschool van Hans Cleuver in Scheveningen. “Ik ging daar eigenlijk naar toe om les te nemen, maar al gauw zei hij: ‘Trouwens, jij komt hier lesgeven’. Gewoon als mededeling eigenlijk. Ik kreeg een aantal leerlingen van hem en dat is uitgegroeid tot drie dagen per week lesgeven. Hij zei me dat drummen een vak is en een vak moet je leren.”

Peleton
In de tien jaar heeft Quite naar eigen zeggen al een ‘aardig peloton drummers afgeleverd’. “Toen ik hier begon was mijn jongste leerling vijf jaar, die is er nog steeds en is dus nu vijftien. De oudste leerling die ik heb gehad was 80 toen hij hier begon en verder geef ik les aan alle leeftijden die daar tussen zitten. En het gaat me geen moment vervelen. Ik werk vanuit mijn eigen creativiteit en inspiratie. Aan het begin van de les nemen we door wat we de vorige keer hebben gedaan en dan ligt eigenlijk alles weer open. Daardoor blijft het voor mij ook verrassend, je komt tot nieuwe dingen samen.” Een aantal leerlingen van Quite zijn al doorgestroomd naar de Rock Academie, de Metal Factory in Eindhoven en verschillende conservatoria. Quite: “Dat is altijd heel leuk, dan doe ik het blijkbaar toch goed.” Om het tienjarig bestaan van zijn drumschool te vieren kunnen (aspirant) drummers een gratis proefles krijgen bij Drumschool Quite.[



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief