Een fragment van een grafsteen in de Oostkerk in Middelburg
Een fragment van een grafsteen in de Oostkerk in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Monumentenbezit organiseert kijkdag voor vrijgelegde grafzerken onder oude vloeren Oostkerk

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - In opdracht van eigenaar Monumentenbezit worden in de Oostkerk in Middelburg maatregelen getroffen om het unieke gebouw te verduurzamen. Bij de werkzaamheden waarbij de bestaande verhoogde vloer werd verwijderd, kwamen oude grafzerken tevoorschijn. Het bestaan van de zerken was bekend. Ze zaten deels verborgen onder de eerder verhoogde vloer, die is aangebracht in de jaren ’50. Zaterdag 27 november krijgen inwoners van Middelburg en andere geïnteresseerden de kans om een blik te werpen op de vrijgelegde vloer.

Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We komen tijdens verbouwingen van monumenten vaker zaken tegen die ‘verstopt’ zitten achter muren of onder vloeren. Zo ook deze grafzerken die ons een blik geven op het verleden. Ons monumentenhart gaat hier altijd sneller van kloppen. Daarom willen we iedereen de kans bieden om te komen kijken, voordat de werkzaamheden verdergaan.”

Optimaliseren exploitatie
De gehele verduurzaming van de Oostkerk heeft het optimaliseren van de exploitatie tot doel. Door wand- en vloerverwarming, verwarmde achterzetbeglazing en een innovatief horizontaal luchtgordijn in de koepel worden de energiekosten omlaag gebracht en de publiekstoegankelijkheid uitgebreid naar de wintermaanden. De vloerverwarming is één van de essentiële onderdelen van het project, waarmee de duurzaamheidsdoelen behaald worden.“Door de geïsoleerde vloer met vloerverwarming aan te brengen, kan de Oostkerk een plek zijn waar mensen samen komen en waar evenementen georganiseerd kunnen worden. De inkomsten die hieruit voortvloeien, voorzien in het behoud van de kerk. Alle maatregelen zijn reversibel en tevens zorgen wij als Monumentenbezit voor een goede documentatie en borging in situ. We laten de graven verder met rust,” aldus Mark van den Bos.

Kijkdag
De kijkdag voor het publiek is op zaterdag 27 november 2021 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Er mogen maximaal 20 personen tegelijk naar binnen en bezoekers krijgen 20 minuten de tijd om binnen te kijken. Een mondkapje is verplicht. Er wordt bij de ingang een QR-code check gedaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief