Eric Holm en Mercy Kamermans.
Eric Holm en Mercy Kamermans. Foto: Holy Moly Media

‘Krielkip is een eerbetoon aan zijn broertje’

Door: Ellen de Vriend Algemeen

VLISSINGEN – ‘We noemden hem krielkip’ gaat zaterdag 11 september in première tijdens Film by the Sea. De documentaire van Mercy Kamermans en Eric Holm gaat over een oud-klasgenoot van de basisschool, die veel werd gepest en zelfmoord pleegde.

Met bruine koppen na een weekje op Kos, schuiven ze aan tafel in het huis van Mercy in Vlissingen. Eric woont nog altijd in Goes. “Wij latten. Al negen jaar,” verduidelijkt hij. “Dennis de Groot zat in 1989 bij mij in groep acht van de Vlissingse Schoolvereniging,” vertelt Mercy. “Hij was een buitenbeentje en werd door zijn warrige haar ‘krielkip’ genoemd. Na de middelbare school woonde ik tien jaar buiten Zeeland. Ik schrok toen ik hoorde dat Dennis in 1998 zelfmoord had gepleegd. Hij was toen eenentwintig. Ik vroeg me af of dat pesten van destijds daarmee te maken had. Ik hoorde niet bij die pesters, maar vroeg me wel af of ik er iets tegen had kunnen doen. Waren wij medeverantwoordelijk voor zijn suïcide?”

Eerbetoon
Eric vult aan dat ze eigenlijk tegelijkertijd, naast hun werk als verslaggever bij Omroep Zeeland, ook iets voor zichzelf wilden doen, iets met een maatschappelijk belang. “Al snel kwam toen het verhaal over Dennis in Mercy op. Ze zocht contact met zijn broer Mark en we hadden verschillende gesprekken met hem en zijn vrouw. Mark reageerde positief. Dat is niet niks. Hij vond het een eerbetoon aan zijn broertje.” Dat was het begin van hun bedrijf Holy Moly Media en de eerste productie: ‘We noemden hem krielkip’. In november werd begonnen aan de documentaire en de taken verdeeld. Eric is naar eigen zeggen de crea Bea en legde zich toe op het beeldmateriaal en de montage. Mercy deed de interviews, regelde subsidie van het VSB fonds en schreef de scenario’s. Tijdens de 45 minuten durende film komen onder meer oud-klasgenoten aan het woord, Mark en 113 Zelfmoordpreventie.

Scholenproject
Met steun van het VSB fonds is een scholenproject opgezet om ook jongeren te bereiken en de gevolgen van pesten onder de aandacht te brengen. De documentaire is tijdens de Week tegen Pesten, van 27 september tot en met 1 oktober, te zien op zes Zeeuwse middelbare scholen. Docenten krijgen vooraf een workshop van 113 Zelfmoordpreventie om het napraten met leerlingen goed te laten verlopen. “Ik heb zelf in het basisonderwijs gewerkt en weet dat pesten, ondanks alle pestprotocollen, een issue blijft,” aldus Eric. “Wat is er veranderd in dertig jaar? Sociale media is er nog bij gekomen. Waar kinderen vroeger thuis veilig waren voor pesterijen, is dat nu niet meer het geval.”

Première
Heel blij zijn ze met de muziek die Douwe Eisenga heeft geschreven. “Dennis hield veel van muziek maken op zijn piano en gitaar en heeft een aantal notenschema’s achtergelaten. Die zijn gebruikt voor onze film.” ‘We noemden hem krielkip’ gaat zaterdag 11 september in première en is vanaf 14 en 19 uur te zien in CineCity in Vlissingen. De film wordt woensdag 15 september vanaf 14.30 uur nogmaals vertoond.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief