Afbeelding
Foto: Erica van Strien

De Sierspeld in Oost-Souburg bestaat tien jaar

Door: Erica van Strien Algemeen

OOST-SOUBURG - Op Walcheren en in Zuid-Beveland heeft Anneke Bal-de Quelery (63) een flinke klantenkring, maar ze maakt ook regelmatig tijd vrij voor klanten die speciaal ‘van de overkant’ komen voor haar naai- en lockmachines. “Dozen schuiven kan iedereen, maar persoonlijke service en eerlijk ondernemerschap, daar rijden mensen graag voor om”.

Tien jaar geleden vestigde Anneke zich met De Sierspeld - haar speciaalzaak in naaimachines en handwerken - in de Kanaalstraat in Oost-Souburg. De geboren Terneuzense voelde zich er al thuis voordat ze er ging ondernemen. Ze had er dan ook al heel wat stappen liggen. Als 14-jarige had ze er gewoond. “Mijn vader werkte voor de bootdienst en we zijn dus verschillende keren verhuisd. Ik voltooide hier mijn middelbare school en leerde na het eindexamen mijn man Gerard kennen.”

Droom
Voor hobby’s en vrijetijdsbesteding bleef ze in die tijd Oost-Souburg trouw, ongeacht waar ze woonde. Hoewel Anneke van jongs af graag voor zichzelf wilde beginnen in de naaimachines duurde het nog even voor die droom werkelijkheid werd. Ze werkte jarenlang bij gemeente en Provincie, maar het plan verdween niet naar de achtergrond. “Mijn moeder kon toveren met naaiwerk. Ze maakte uit een winterjas gewoon een kinderjasje voor ons. Dat wilde ik ook.”

Goes
Anneke pakte door. Ze bezocht in de regio een aantal handwerkzaken en liet daar de boodschap achter ‘Mocht je ooit de zaak over willen doen, dan wil ik hem graag kopen’.” En zo geschiedde. Eind 2008 werd ze gebeld door een zaak in Goes. Een andere belangstellende had de overname niet rond kunnen krijgen. “Ik besloot het te wagen. In 2009 had ik mijn eerste winkel, een Singer outlet store in Goes. Met de auto reisde ik dagelijks van Zeeuws-Vlaanderen naar Goes.“

Onze plek
De aanleiding om uit Goes te vertrekken zat in het gegeven dat ik buiten het winkelgebied zat. Parkeren viel niet mee, de kosten liepen flink op. Schinkel de Weerd Makelaardij had in Oost-Souburg verschillende panden. Op het moment dat ik binnenstapte in het huidige winkelpand viel alles samen. Dit is het! We hebben het de eerste jaren gehuurd en woonden nog in Vlissingen. In 2014 kregen we de kans om het pand inclusief bovengelegen woonruimte te kopen. We zitten hier helemaal op onze plek.”

Winkeliersvereniging
Behalve toveren met naaiwerk kan Anneke ook toveren met tijd. Ze is actief in het bestuur van de winkeliersvereniging. En levert als secretaris van de Vereniging Ons Boeregoed een actieve bijdrage aan het behouden van unieke klederdrachten van Zeeland. Voor de broodnodige ontspanning zingt ze samen met haar man in het Gemengd koor Te Quiero in Koudekerke. “Ik ben gehecht aan dit dorp, aan de persoonlijke relatie met klanten. En ik zou ook graag zien dat we als ondernemers tijd maken om meer om te zien naar elkaar, samen te werken, connectie te houden. Natuurlijk is het ondernemen belangrijk, maar als je investeert in je omgeving en je klanten dan komt dat vanzelf. Mijn ouders zijn in 2007 beiden overleden. Ze hebben mijn ondernemerschap dus helaas niet meer mee mogen maken. Maar wat zouden ze trots op me geweest zijn!”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief