Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Eugene Jansen schrijft toch nog een boek

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE – Maar liefst zes boeken heeft hij al geschreven over de eeuwenlange historie van Woensdrecht en omgeving. Maar eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om tot een zesde boek te komen. Door corona besloot historisch schrijver Eugene Jansen uit Hoogerheide echter toch nog informatie in boekvorm uit te brengen.

85 jaar is hij inmiddels, maar hij heeft het geheugen van een jongeman. Eugene Jansen beschikt over zoveel kennis over het verleden van de gemeente Woensdrecht, dat het niet vreemd is dat hij al zijn informatie voor de zesde keer in boekvorm heeft uitgebracht. “Ik had nog zoveel informatie liggen dat ik er toch wat mee wilde doen”, verklaart Jansen. “Ik ben een ouderwetse onderzoeker, kwam voorheen vaak in de archieven. En met name over Ossendrecht en Outdorp (Aanwas) is veel informatie te vinden. Echter had ik veel van deze informatie niet kunnen verkrijgen via Rochus van den Bergh. Dankzij hem heb ik al deze informatie kunnen vergaren en kunnen opschrijven.”

Amalia

Het boek ‘Histories uit de ZuidWestHoek’ omvat een drietal verhalen. “Zo omschrijf ik het levensverhaal van Amalia, een meisje dat voor een dubbeltje geboren werd. Amalia werd geboren in de familie Goossens. Haar vader Jan werkte op de steenfabriek en kwam uiteindelijk met zijn gezin in België terecht. In Mariaburg, dat in de eerste helft van de twintigste eeuw bekend stond als een buurt met vele rendez-vous-huizen, strijkt het gezin neer. Of de dochters uit het gezin Goossens gewoon aangenaam gezelschap vormden is niet bekend. Wel is bekend dat Amalia hier Hector Carlier ontmoet, mede-eigenaar van de oliemaatschappij Petrofina.” In het boek van Eugene Jansen wordt het levensverhaal van Amalia verder uit de doeken gedaan, waarbij het meisje dat voor een dubbeltje geboren werd, uiteindelijk het geluk in de liefde vond en een leven vol geld kon leven.

Watermolen

Het tweede verhaal in het boek is dat van vijfhonderd jaar Hoeve De Vos. “Hoeve De Vos was gelegen op de scheiding tussen Hoogerheide en Ossendrecht. Uit de informatie in de archieven blijkt dat Hoeve De Vos al in 1524 bestond, maar in de eeuwen daarna maakt de hoeve diverse ontwikkelingen door. Via het archief heb ik een reeks met bewoners kunnen achterhalen en de historie van de hoeve kunnen vertellen.”
Het laatste verhaal gaat over de geschiedenis van de Noordpolder van Ossendrecht en de watermolen. “Bij velen is onbekend dat in de polder van Ossendrecht ooit een watermolen heeft gestaan. Echt naar behoren heeft de watermolen nooit gewerkt, want de natuurlijke loop van het water was anders.” Ook heeft Jansen de geschiedenis van Outdorp beschreven, zoals de Aanwas vroeger bekend stond. “Hoe langer je ergens mee bezig bent, hoe beter je in staat bent gegevens te koppelen. Iedereen die ik in de loop der jaren ben tegengekomen, kom je ergens anders weer tegen. Zo kun je de verbanden leggen, zelfs als je gewoon in de omgeving rondloopt.”

Meer informatie

‘Histories uit de ZuidWestHoek’ is verkrijgbaar bij Primera in Hoogerheide en Bakkerij Wilbrink in Ossendrecht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief