Afbeelding
Archieffoto: Hanneke Marcelis

Gemeente Woensdrecht werkt aan nieuw erfgoedbeleid

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht stelt samen met Monumentenhuis Brabant nieuw erfgoedbeleid op. Hierbij wordt ook naar de toekomst van de Woensdrechtse kerken gekeken.

De gemeente heeft een subsidie gekregen, waardoor ze samen met Monumentenhuis Brabant beleid kan ontwikkelen. Eind 2019 was er een openbare bijeenkomst met erfgoed als thema. “We hebben toen veel informatie opgehaald over gebouwen en hun omgeving, maar erfgoed gaat ook over landschappen en cultuur, dialecten en bijvoorbeeld oorlogsgeschiedenis”, vertelt de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal. Om zorgvuldig met al deze aspecten te kunnen omgaan, is het belangrijk beleid te maken. “Monumentenhuis Brabant is hierbij onze partner om het beleid te helpen schrijven.” Op 13 januari 2022 wordt er nog een themaraad georganiseerd, waarbij onder meer inwoners, verenigingen en heemkundekringen betrokken worden. “Op die manier willen we samen toewerken naar het vaststellen van een Woensdrechts monumentenbeleid.” 

Kerkenvisie

In dit beleid wordt ook gekeken naar de Woensdrechtse kerken. Monumentenhuis Brabant helpt bij het opstellen van een kerkenvisie. “Ieder dorp heeft nu nog een kerk, maar we zien bijvoorbeeld in de kern Woensdrecht dat er al lang sprake is van onduidelijkheid over de toekomst en herbestemming van de kerk. Omdat een kerkgebouw voor een groot deel identiteit geeft aan een dorp, moeten wij ook nadenken over de herbestemming van kerken. Op die manier kunnen we ze behouden als ze in de toekomst te koop zouden komen.” De gemeente voert al gesprekken met onder meer het parochiebestuur en het bisdom. “De meeste kerken zijn eigendom van het bisdom. Zo hebben wij slechts enkele kerktorens in bezit en in Huijbergen bijvoorbeeld alleen de klok.” De visie betreft niet alleen kerkgebouwen, maar ook (voormalige) kloosters, kapellen, pastorieën, begraafplaatsen en andere religieuze objecten. Het nieuwe erfgoedbeleid is straks gericht op het behouden van erfgoed voor de (toekomstige) inwoners van Woensdrecht, maar ook op het onderscheidend erfgoed met het oog op het toerisme.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief